Una llamborda de memòria a Sarrià recorda Ramon Castro, víctima del nazisme

14/05/2024 - 12:23

S'ha col·locat dilluns, 13 de maig, a la plaça de Sant Vicenç de Sarrià, dins del projecte pedagògic Stolpersteine Barcelona, impulsat per la Regidoria de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Barcelona i els Amicals de Mauthausen i Ravensbrück de recuperació de la memòria i homenatge a les persones de la ciutat de Barcelona que van ser deportades a camps de concentració nazi.

Alumnat de 4t d’ESO i batxillerat de l’Institut Vila de Gràcia s’ha encarregat de la col·locació de la Stolperstein, última fase del programa educatiu que han portat a terme durant el curs acadèmic 2023-2024. El procés d’aprenentatge té per objectiu que l’alumnat entengui la dimensió històrica dels camps de concentració i extermini, i faci memòria des de la comunitat dels deportats i deportades de Barcelona.

El reconeixement a Ramon Castro va ser una proposta del Taller d’Història de Sarrià. Es tracta de la tercera llamborda de memòria que s’instal·la al districte de Sarrià – Sant Gervasi, ja que en el curs passat es van col·locar les dedicades a Carlos Grey Molay, al carrer d’Atenes, 3, i a Llorenç Vitrià Barrera, al passatge de Marimon, 18.

Qui va ser Ramon Castro Ortega?

Va néixer el 20 d’abril de 1915 al barri de Sarrià. Tot i que no se li coneix cap afiliació política, se suposa que era d’ideologia llibertària. Es va decretar la seva mobilització el 1936 i, amb la derrota de la República va marxar a l’exili.

Amb la caiguda de l’exèrcit francès va ser detingut pels alemanys i enviat a l’Stalag XI-A, prop de la ciutat d’Altengrabow, i d’aquí a l’Stalag XI-B, a Bad Fallingbostel. Des d’allà va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen el 22 de maig de 1941. El 20 de novembre de 1941 el van enviar al camp de Gusen, on va ser assassinat el 15 de gener de 1942.