Les jornades de la XII Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional van tenir lloc a finals d’octubre a Cadaqués. El director de l’Oficina Tècnica de Collserola, Pep Baró, va intervenir amb la ponència sobre les actuacions amb pedra seca als barris de muntanya de Sarrià –Sant Gervasi.
La tècnica de la construcció amb pedra seca
La pedra seca és un dels principals elements dels paisatges rurals a Catalunya i té un valor històric i estètic important. Els seus objectius principals són la sostenibilitat, la resiliència i aconseguir un equilibri de l’ecosistema de la flora i la fauna, entre d’altres.
Actualment, la pedra seca s’ha fet servir a obres com l’estabilització dels talussos i la protecció de l’escala de la Drecera de Vallvidrera, un camí històric de vianants que comunica Sarrià amb Vallvidrera.
També s’ha fet servir aquesta tècnica arquitectònica per controlar l’erosió al talús de les escales Parsifal amb la construcció de murets de pedra seca i actuacions en la reconducció de les aigües de pluja i la realització de la cuneta drenant.
Al carrer de la Perera s’ha realitzat la construcció d’un mur de contenció amb un doble mur de pedra seca.
S’ha construït també una escullera vegetada al talús del carrer Major del Rectoret per evitar l’erosió causada per les aigües d’escorrentia i protegeixi d’arrossegaments i inundacions la zona.
Respecte a la fauna properament es començarà a construir una rampa a la bassa de Can Pujades.
L’Oficina Tècnica de Collserola
Situada al bell mig del Parc Natural de Collserola, l’oficina gestiona un àrea total de 1.152 Ha de territori de gran valor paisatgístic, social i ecològic, en el qual hi conviuen prop de 4.641 veïnes i veïns. Entre les activitats principals de l’oficina hi destaca la dedicació a l’espai forestal, manteniment i millora de camins , talussos, marges, així com la gestió de l’espai urbà com les reurbanitzacions i l’atenció al ciutadà.