Tramitació del nou Reglament de participació ciutadana

En data 6 d’octubre de 2017, el Plenari del Consell Municipal va aprovar definitivament el Reglament de participació ciutadana, que derogava les anteriors Normes Reguladores de la Participació Ciutadana de 22 de novembre de 2002.

Aquest Reglament assentava les bases del que havia de ser el sistema de Democràcia Activa per al conjunt de la ciutat, a partir dels principis de ciutadanitzar  la participació ciutadana i assegurar mecanismes de democràcia directa. També concretava els canals i mecanismes que la ciutadania tenia al seu abast per a participar en la presa de decisions polítiques a nivell municipal: òrgans de participació, processos participatius, iniciatives ciutadanes i consultes ciutadanes.

Durant els darrers anys s’han anat implementant a la ciutat aquests canals i articulant el sistema de Participació Ciutadana a Barcelona.

La Sentencia núm. 874/2019, de 25-10-2019 del TSJ de Catalunya, declara la nul·litat del Reglament de Participació Ciutadana de 2017. Interposat recurs de cassació per part de l’Ajuntament de Barcelona contra l’anterior sentència, en data 01-03-2021 es notifica al mateix la providència del Tribunal Suprem de no admetre a tràmit l’esmentat recurs. En conseqüència la Sentencia esmentada tindrà efectes generals, una vegada hagi assolit fermesa, amb la seva publicació al BOPB. A partir d’aquesta publicació, el Reglament de participació ciutadana de 2017 deixarà d’estar vigent a tots els efectes.

El nou Reglament pretén mantenir les bases del  sistema de Democràcia Activa per al conjunt de la ciutat de Barcelona, a partir dels mateixos principis del Reglament anterior anul·lat, i concretar els canals i mecanismes que la ciutadania té al seu abast per a participar en la presa de decisions polítiques a nivell municipal: òrgans de participació, processos participatius, iniciatives ciutadanes i consultes ciutadanes. Així mateix, s’incorporen aquells temes sobre els que hi ha sentències judicials concretes i aquelles formes de participació que no estaven previstes com ara la participació digital, els pressupostos participatius i els jurats populars o assemblees deliberatives.