Cuidant a les persones cuidadores: el temps com eix central de benestar

Descripció de l’actuació

A partir de l’atenció individual, grupal i comunitària, es promou una gestió del temps més igualitària, tenint en compte els factors transversals que afecten a les persones ateses (gènere, sexe, ètnia, cultura, religió, classe social, situació socioeconòmica, etc.). Així mateix, es fa especial incidència en les cures, ja que moltes de les persones ateses són dones cuidadores d’altres persones amb situació de necessitat de tercera persona. 

Per aquest fet, es promou la seva participació amb activitats de caràcter lúdic o espais de reflexió, mentre les persones amb discapacitat són ateses per altres membres de la família o professionals qualificats. La participació social i pràctica esportiva es fomenta dins del col·lectiu de persones cuidadores, tot promovent el benestar emocional. S’impulsa el descans i la conciliació amb la vida laboral de les persones ateses amb accions de sensibilització (xerrades, tallers, articles periodístics, grups de debat...) 

Fer difusió de la seva tasca, també és una de les mesures utilitzades per afavorir la formació o sensibilització vers la importància de l’ús del temps i l’autocura, fent també visible la importància de la seva tasca no remunerada.

Beneficis de l’actuació des del punt de vista del temps

- Potenciar espais d'intercanvi d'experiències entre les dones cuidadores.

- Millorar la qualitat de vida de les dones que tenen a càrrec seu a persones afectades per una malaltia neuromuscular o minoritària.

- Potenciar el projecte vital de la cuidadora (professió...) així com espais de respir.

- Reconèixer i conscienciar a la societat en general de la tasca assistencial de les dones cuidadores i la necessitat de corresponsabilitat.

- Aprofundir en el coneixement d'un mateix: autopercepció del propi cos.   

Data de la darrera actualització: abril 2021