Què és el Pacte del Temps?
El Pacte del Temps de Barcelona: un compromís de ciutat per a una organització del temps més saludable, igualitària, eficient i sostenible.
El Pacte del Temps de Barcelona és un acord de ciutat que promou la realització de diverses actuacions perquè les persones visquin i s’organitzin els temps de la vida quotidiana d’acord amb les seves necessitats i en un marc col·lectiu de convivència.
Es tracta d’un pacte que cerca el compromís de l’Ajuntament de Barcelona, de les organitzacions socials i econòmiques de la ciutat (empreses, associacions, fundacions, agents socials, col·legis professionals, xarxes, grups...) per tal d’actuar conjuntament i aconseguir una organització social del temps que doni una resposta efectiva a un ampli ventall d’interessos, propis d’una gran ciutat, diversa i especialment activa.
Per tot això, la finalitat del Pacte del Temps de Barcelona és contribuir a:
- Construir un temps de ciutat que respongui a les necessitats de les persones en el seu temps de vida quotidiana i que, alhora, garanteixi la convivència, afavoreixi la cohesió social i faciliti la participació social de la ciutadania.
- Promoure una concepció efectiva de l’organització del temps com un dret de ciutadania, fonamentada en la protecció i la promoció de la salut i en la igualtat de gènere interseccional, perquè totes les persones visquin un temps quotidià que els aporti més benestar.
- Impulsar en les organitzacions una nova cultura del temps que fomenti uns models més eficients i més respectuosos amb les persones i que, alhora, comporti l’obtenció d’uns resultats més satisfactoris i propiciï un desenvolupament basat en criteris sostenibles i d’igualtat de gènere.
Per una organització del temps més saludable, igualitària, eficient i sostenible
El Pacte del Temps de Barcelona vol avançar decididament en:
- L’harmonització dels diferents usos del temps quotidià de les persones
- La corresponsabilitat efectiva entre homes i dones
- La facilitació de més temps social per a la ciutadania
- L’adopció de models de gestió del temps més eficients
- La implantació progressiva de la reforma horària
- La conscienciació del temps com factor clau per al benestar quotidià de les persones
Per fer-ho possible, el Pacte del Temps de Barcelona demana, tant a l'Ajuntament com a les organitzacions que s'hi vulguin adherir, que es comprometin a realitzar actuacions en consonància amb els objectius i principis que aquest acord planteja.
Grup Impulsor
Per fer-ne un seguiment i desenvolupar-lo compta amb un Grup Impulsor, integrat per les organitzacions següents:
- Barcelona Time Use Initiative for Healthy Society
- CCOO Catalunya
- Confederació de Cooperatives de Catalunya (COOPCAT)
- Consell de Dones de Barcelona (CDB)
- Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB)
- Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB)
- Foment del Treball Nacional
- PIMEC Comerç
- Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
- UGT Catalunya
- Representants de la Xarxa de Nous Usos Socials del Temps (NUST)
- Associació Salut i Família (Bancs del Temps)
- Associacions federades de famílies d’alumnes de Catalunya - aFFac
- CrearSA
- Espai Mediambiental Cooperativa
- Consorci de Salut i Social de Catalunya
- Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya
- Associació catalana de recursos assistencials - ACRA
- Viu el teatre
- Associació Catalana de Professionals de Joventut (ACPJ)
- AMAT Immobiliaria
- FIDEM
Principis orientadors
Els principis són la base sobre la qual es construeix el pacte del temps i actuen com a requisits a complir per totes les actuacions que l’integren. Són els següents:
- Necessitats de les persones en el centre: Identificar les necessitats de les persones en el marc de la seva vida quotidiana, perquè la sostenibilitat de la vida esdevingui el centre de tot procés social, polític i econòmic, i la salut es converteixi en un factor essencial per al benestar quotidià de les persones, que cal garantir i promoure.
- Equitat: Adoptar l’equitat com a pauta necessària de tota actuació, per tal que s’avanci cap a un temps més igualitari, orientat a reduir els greuges per raó de gènere, de classe social, de procedència o de diversitat funcional.
- Perspectiva de gènere interseccional: Fer de la perspectiva de gènere interseccional l’enfocament i l’eina que permeten conèixer els obstacles a la participació equilibrada de totes les persones en la societat i evidenciar l’origen i les conseqüències dels diferents eixos de discriminació en què cal intervenir.
- Vida en comunitat i interdependència: Interpretar la vida en comunitat i la interdependència —entesa en la seva globalitat— com la manera de concebre la societat humana, en la qual les persones es desenvolupen, es relacionen i creen els seus vincles, i des de la qual es teixeix la convivència i la cooperació entre els diferents col·lectius i les diverses etapes del cicle de vida dels individus que la componen.
- Sector públic, privat i sociocomunitari: Entendre la complicitat entre els sectors públic, privat i sociocomunitari com una estratègia que propicia dur a terme, des de la coproducció i la responsabilitat compartida, unes accions que es tradueixin en l’obtenció d’uns resultats més efectius, que tinguin uns impactes positius, i de més abast i incidència.
- Barcelona, ciutat de referència de les polítiques de temps: Concebre la ciutat de Barcelona com la concreció de l’espai que, amb les seves característiques genèriques i especificitats, cal prendre com a marc físic de tota actuació, tenint present que és una urbs, l’epicentre d’una àrea metropolitana i, també, la referència d’un país.
Objectius
Amb la finalitat d’avançar cap a una organització del temps més saludable, igualitària, eficient i sostenible, el Pacte del Temps treballa d'acord amb els següents objectius:
- Avançar en l’harmonització dels diferents usos del temps quotidià de les persones.
- Incidir en la corresponsabilitat efectiva entre homes i dones, posant l’accent en l’assumpció igualitària de responsabilitats, i en la planificació i la realització de tasques pròpies del temps de cura de les persones de l’entorn familiar i socioafectiu.
- Facilitar que la ciutadania disposi de més temps de participació política i social perquè es pugui implicar en afers comuns i en iniciatives comunitàries o projectes col·lectius.
- Promoure l’adopció de models de gestió del temps més eficients, principalment per part d’empreses i organitzacions, que es tradueixin en una millora de resultats i en la captació i retenció de talent.
- Impulsar la implantació progressiva de la reforma horària, per tal d’assumir i compartir el repte que l’any 2025 visquem en una ciutat que funcioni d’acord amb uns horaris socials més humans i més racionals.
- Contribuir a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible, en l’horitzó de l’Agenda 2030, especialment respecte a la reducció de la pobresa de temps, la salut i el benestar, la igualtat de gènere, el treball digne i el creixement econòmic, i en la construcció de ciutats i comunitats sostenibles.
- Conscienciar sobre la necessitat d’entendre el temps com un factor clau per al benestar quotidià de les persones i del desenvolupament comunitari i democràtic de la societat, en especial mitjançant accions de difusió i de divulgació que permetin a la ciutadania conèixer millor aquesta temàtica, i fomentar iniciatives relacionades i que donin visibilitat a experiències que tenen un impacte positiu en el temps quotidià de les persones.