Fent xarxa
La participació activa en les xarxes i programes nacionals i internacionals com un instrument d'intercanvi d'iniciatives i experiències de les polítiques del temps.
-
Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps
La Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps (Local and Regional Governments TIME Network) és un punt de trobada que té com a objectiu l'intercanvi i la promoció de polítiques de temps impulsades tant en l'àmbit local com regional. La Xarxa està formada per municipis, metròpolis i altres governs locals i regionals compromesos amb l'organització del temps com una forma de millorar la igualtat, la sostenibilitat, l’eficiència i la salut de la ciutadania; i l’Ajuntament de Barcelona forma part del Consell Executiu de la Xarxa. A més, cada any reconeix el compromís amb les polítiques de temps d’un dels seus membres escollint-lo com la Capital Mundial de les Polítiques del Temps. La primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps va ser Barcelona, l’any 2022-2023.
Més informació a timeusepolicies.info/
-
La Declaració de Barcelona sobre les Polítiques del Temps
La Declaració de Barcelona sobre les Polítiques del Temps és una declaració política pionera, signada per diverses organitzacions i institucions públiques municipals i regionals de tot el món que tenen el compromís i objectiu de desenvolupar accions per garantir el dret al temps com un dret de ciutadania i situar les polítiques del temps en l'agenda política internacional i urbana. La Declaració firmada a Barcelona l’octubre de 2021, i promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, ha estat actualitzada l'octubre del 2024 incloent un nou pla de treball pel període 2024-2026.
Més informació a Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps 2024
-
Xarxa Catalana pel Dret al Temps
La Xarxa Catalana pel Dret al Temps, impulsada per la conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, sorgeix amb la finalitat d’avançar en el dret al temps i en una organització del temps més equilibrada i justa a tota Catalunya. La Xarxa Catalana pel Dret al Temps està conformada per empreses, entitats, agents socials, institucions, persones expertes i investigadores d’arreu de Catalunya que estan compromeses amb el dret al temps. Totes elles treballen per avançar cap a uns usos del temps més saludables, igualitaris, eficients i sostenibles, així com cap a la transformació social, econòmica, democràtica, verda i feminista de Catalunya. L’Ajuntament de Barcelona hi pertany des de la seva creació l’any 2022, i és part del seu grup impulsor.
Més informació a Xarxa Catalana pel Dret al Temps
-
Time4all
El projecte Time4All és un projecte europeu de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps (Local and Regional Governments TIME Network) de la convocatòria CERV de la Comissió Europea, que premia projectes que promouen la igualtat social i els drets de la ciutadania. El projecte preveu arribar a unes 1.700 persones participants, concretament al públic jove i a les dones, que són dos dels col·lectius que pateixen més els efectes de la pobresa de temps. El projecte té una durada de dos anys, entre el 2023 i el 2024, amb activitats dirigides a responsables polítics locals, ciutadania, institucions de recerca i altres agents socials.
L’Ajuntament de Barcelona, com un dels membres del projecte, organitza diversos actes, entre els quals destaca l’Escola d’Estiu sobre polítiques de temps, que tindrà lloc a la tardor de 2024.
Més informació a timeuse.barcelona/projects/time4all/
-
Pacte per la Reforma Horària
La reforma horària és una iniciativa ciutadana que impulsa canvis horaris perquè puguem gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps. Perquè sincronitzant els nostres hàbits horaris amb els de la resta del món i amb un ritme més ordenat, aconseguirem guanyar temps al temps i, en definitiva, millorar en salut i en qualitat de vida. La reforma horària impulsa uns hàbits horaris cívics, potenciant la igualtat entre persones, les nostres capacitats de bona relació i, sobretot, la nostra salut i benestar.
El Pacte per a la Reforma Horària és la culminació d'una iniciativa que es va posar en marxa fa tres anys i mig gràcies a un grup d'experts que van començar a caminar perquè les persones canviïn els seus hàbits horaris que siguin més racionals i saludables.
Més informació a Reforma Horària.
-
Pacte Metropolità pel Dret al Temps
El Pacte Metropolità pel Dret al Temps esdevé un marc de desenvolupament de les polítiques del temps que compromet l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els municipis metropolitans que s’hi adhereixin, a desenvolupar polítiques relacionades amb la gestió i el dret al temps, d’acord amb la Declaració de Barcelona sobre les Polítiques de Temps.
Aquest Pacte, vigent fins a l’any 2026, s’ha treballat amb la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI) i els ajuntaments que formen part del seu grup impulsor: l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.
Més informació a Àrea Metropolitana de Barcelona
A més, l'Ajuntament col·labora de manera ocasional amb altres xarxes que promouen les polítiques de temps.
-
Red DenBBora
L'Ajuntament de Bilbao i la Diputació Foral de Bizkaia, implicades en processos d'Innovació social en usos del temps, impulsen la creació de la XARXA d'entitats a BILBAO i en BIZKAIA compromeses per facilitar una millor gestió del temps i conciliació de la vida laboral, familiar i personal.
Més informació a denbbora.eus
-
Tempo Territorial
És una xarxa nacional francesa creada en 2004 que aglutina organitzacions científiques, associacions, empreses i particulars amb l'objectiu de sensibilitzar, donar a conèixer i intercanviar coneixement en l'àmbit de les polítiques del temps.
Mes informació a Tempo Territorial
-
IATUR
L'Associació Internacional per a la Recerca de l'Ús del Temps (IATUR vzw) facilita l'intercanvi d'idees, metodologia i tècniques de recopilació de dades entre investigadors i compiladors d'estadístiques oficials sobre patrons d'activitat diària i canvis en el comportament de les persones al llarg del temps.
Més informació a IATUR