Sobre nosaltres
Presentació
El temps és una qüestió política que s'ha d'entendre com un dret de tota la ciutadania.
El temps és un element essencial quan parlem d’igualtat, sostenibilitat, salut i eficiència.
Barcelona és una ciutat pionera en la implementació de polítiques del temps que tenen per objectiu impulsar actuacions que facin compatibles els diferents usos del temps de la vida quotidiana: laboral, personal, familiar, social, de descans i de les cures d’altres persones.
El dret al temps és un dret de ciutadania, i des de l’any 2004, Barcelona contribueix de manera activa a donar valor al temps de les persones, institucions, empreses i organismes.
En aquest web s’indica quines accions es fan respecte a les polítiques del temps, donant especial rellevància a la xarxa d’empreses NUST i al compromís de l’Ajuntament amb la Declaració de Barcelona i amb el Pacte del Temps.
També s’informa del detall de les actuacions de polítiques del temps impulsades per l’Ajuntament de Barcelona, a més de les actuacions impulsades per entitats i empreses interessades a promoure accions per a garantir el benestar i uns usos del temps més saludables, sostenibles, eficients i igualitaris.
Què són les polítiques del temps
Les polítiques del temps són els instruments clau per a garantir el dret al temps. Els usos del temps constitueixen el seu principal criteri de disseny i implementació, tenint en compte el seu impacte en el benestar, alhora que es garanteix el seu reconeixement per avançar cap a una societat més sostenible, saludable, igualitària, i eficient.
Per què s’han d’impulsar les polítiques del temps?
- El dret al temps es distribueix de manera desigual entre la ciutadania la qual cosa està directament relacionada amb el gènere i les condicions socioeconòmiques. És per això que s’ha d'adoptar l’equitat com un element fonamental de les accions que s’han d’impulsar per avançar cap a ciutats on el temps sigui més igualitari.
- Les polítiques del temps són una eina clau per abordar els principals reptes socioeconòmics de les ciutats.
- L’ús del temps i l’organització social del temps afecten directament la salut de les persones a través de la disrupció dels seus ritmes circadiaris generant malalties cardiovasculars, diabetis i problemes de salut mental.
- L’organització del temps pot afectar positivament la sostenibilitat i l’ús de l’energia. La ciutat sostenible és un eix clau de les polítiques del temps. Una ciutat sostenible s'enriqueix amb uns usos del temps adequats.
- Uns horaris més saludables incrementen la productivitat, eficiència, la motivació i la capacitat d’aprenentatge.
Algunes polítiques innovadores en matèria de temps impulsades per l’Ajuntament de Barcelona són els patis de les escoles oberts Obre en una finestra nova, els serveis de canguratge municipals Obre en una finestra nova, els projectes i serveis per a donar suport a les persones cuidadores, el foment de la conciliació corresponsable a través de la contractació pública, les polítiques de mobilitat sostenible i la participació digital en la plataforma Decidim Barcelona Obre en una finestra nova, així com el reconeixement a les empreses de la ciutat que promouen actuacions per a millorar la vida de les persones treballadores.
Objectius municipals
Per avançar cap a uns usos del temps més sostenibles, igualitaris, saludables i eficients, l’Ajuntament de Barcelona té com a objectius:
- Impulsar polítiques del temps per a promoure el dret al temps com un dret de ciutadania a Barcelona.
- Promoure els usos del temps com un factor clau en el disseny i implementació de les polítiques públiques de l’Ajuntament.
- Participar activament en les xarxes locals, regionals, metropolitanes i internacionals per a intercanviar bones pràctiques i aprenentatges en polítiques del temps.
- Donar suport i reconeixement a les empreses i entitats de la ciutat que treballen per a promoure usos del temps més saludables.
- Promoure recerques i estudis que permetin obtenir dades sobre els usos del temps de la ciutadania per tal de desenvolupar línies de millora.
- Realitzar activitats i esdeveniments per a visibilitzar les polítiques del temps i generar espais de diàleg i intercanvi entre les institucions, organitzacions i ciutadania en l’àmbit.
- Crear campanyes de comunicació per a generar consciència sobre la necessitat i la importància d’impulsar les polítiques del temps a la ciutat.