Barcelona, Capital Mundial de les Polítiques del Temps
Esdevenir la primera Capital Mundial de Polítiques del Temps és una gran oportunitat per conscienciar a la ciutadania i altres ciutats sobre la importància de l’organització del temps per tal d’aconseguir una vida més saludable, igualitària, eficient i sostenible.
La Xarxa de Governs Locals i Regionals de les Polítiques del Temps ha nomenat Barcelona com la primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps durant 2022-2023, per la llarga trajectòria de la ciutat que inclou fites històriques i destacades actuacions. L’any 2003 Barcelona ja creava la primera regidoria d’usos del temps de l’Estat Espanyol. Durant l’any 2006 es va consolidar la reconeguda Xarxa d’Empreses NUST - Nous Usos Socials del Temps amb l’objectiu de compartir i visibilitzar bones pràctiques entre empreses. Al 2014 es va aprovar el primer Pacte del Temps, un acord de ciutat per a promoure un ús més saludable, igualitari, eficient i sostenible del temps al voltant de 7 eixos estratègics: cures, salut, educació, treball, participació, serveis a la ciutadania i ciutat sostenible. Tots aquests avenços s’han reproduït, avui dia, amb una participació activa en xarxes municipals, metropolitanes i internacionals de treball amb altres ajuntaments per a promoure les polítiques del temps a les ciutats.
LA XARXA DE GOVERNS LOCALS I REGIONALS PER LES POLÍTIQUES DEL TEMPS
La Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps es va crear a Barcelona el 2008, inicialment com a Xarxa de Ciutats Europees per les Polítiques del Temps. Actualment és coneguda com a Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, i està formada per ciutats com Barcelona, Bogotà, Bolzano, Milà, Estrasburg i la col·laboració de centenars d’organitzacions.
L’objectiu de la Xarxa és compartir coneixement entre els seus membres, a través de l’intercanvi d’experiències, aprenentatges i bones pràctiques en polítiques del temps per a promoure-les internacionalment. Per aquest motiu, la xarxa està oberta a les ciutats i regions metropolitanes de tot el món.
El concepte “Capital Mundial de les Polítiques del Temps” va ser creat amb la intenció de generar una major consciència i donar més visibilitat a les polítiques del temps, a més de connectar amb la ciutadania. Seguint amb aquest impuls, el febrer de 2022 la Xarxa va escollir Barcelona com a Primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps.
OBJECTIUS DE LA CAPITALITAT
Per tal de continuar impulsant les polítiques de temps, la Capital Mundial ha perseguit els següents objectius:
- Generar una consciència ciutadana a través de campanyes de sensibilització i comunicació
- Promoure la visibilitat i sostenibilitat de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, esdevenint l’ambaixadora de la Xarxa en diferents fòrums existents d’arreu del món
- Organitzar i participar de forma activa en els esdeveniments internacionals com ara la Time Use Week a l’octubre de 2022
- Promoure i consolidar polítiques del temps innovadores a l’Ajuntament de Barcelona i impulsar el Pla d’Acció de la Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps (2022-2023).
QUÈ HEM FET COM A CAPITAL MUNDIAL DE LES POLÍTIQUES DEL TEMPS?
-
Com a Capital Mundial de les Polítiques del Temps, el 25 d’octubre de 2022 Barcelona va rebre l'assemblea de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, on es van compartir aprenentatges i experiències entre municipis i governs regionals de tot el món. També ha acollit la Time Use Week, on ha participat activament mostrant les actuacions fetes a la ciutat en matèria de polítiques de temps.
Al llarg de l’any, també ha organitzat i participat en diferents actes d’intercanvi de bones pràctiques, tant amb municipis espanyols com amb municipis de Llatinoamèrica.
-
Al llarg de l'any 2022 i fins al març de 2023, l'Ajuntament ha organitzat una campanya de comunicació per sensibilitzar sobre la importància del temps, en la millora de la salut, la igualtat, l'eficiència i la sostenibilitat, sota el lema “El valor del teu temps”.
Així mateix, s'han portat a terme els següents tallers, xerrades i activitats:
En aquest taller, impartit amb la col·laboració dels Consells de Salut dels Districtes, s'aborda el descans i el son com un dels principals aspectes afectats pels ritmes vitals actuals. Durant el taller s'expliquen les estratègies per tractar aquest problema i com es poden promoure hàbits saludables relacionats amb el descans.
- Activitat col·laborativa: Temps i infància. Què en pensen les nenes i els nens de Barcelona sobre l’ús del temps?
En aquesta activitat, es proposa una dinàmica amb nenes i nens de diferents edats on es reflexiona, a través de la creació artística, sobre el temps. En ella, els nens han reflexionat i contestat a les següents preguntes: 1) Què és el temps? i 2) Què t'agrada fer en el teu temps lliure? L'activitat s'ha dut a terme en equipaments municipals orientats a la infància com ludoteques i casals infantils, centres oberts, o biblioteques i els resultats es publicaran a principis del 2023.
- Xerrada: Equilibri entre els usos del temps i la pràctica de l'esport per a una millor qualitat de vida.
En el marc de les jornades de formació pel professorat d'esports, organitzades a l'institut Barcelona Esport, s'ha fet una xerrada de la mà d'una persona experta sobre la relació entre l'esport i els usos del temps, per millorar la salut i el benestar de les persones que practiquen esport.
-
L'Ajuntament de Barcelona té una llarga història impulsant política pública en matèria de temps, i les entitats que conformen la ciutat resulten claus en aquest avançament, impulsant també actuacions que milloren les seves organitzacions i els serveis que donen. En el marc de la capitalitat, s'ha donat un nou impuls a les actuacions ja existents i identificant actuacions clau a començar. Es poden consultar totes les actuacions fetes per l'Ajuntament en el següent enllaç, i les actuacions fetes per les entitats que formen part del Pacte del Temps en aquest enllaç.
Addicionalment, s'ha publicat un informe que analitza i recull les actuacions fetes per l'Ajuntament en matèria de polítiques del temps des dels seus inicis fins a l'any de la capitalitat.
ACTES I JORNADES ORGANITZATS EN EL MARC DE LA CAPITALITAT
Barcelona ha preparat un programa d’esdeveniments durant tot el període de Capitalitat 2022 - 2033 pensat per promoure canvis en l’organització social que millorin les necessitats de la gestió temporal de la vida quotidiana i trobin solucions per guanyar qualitat de vida. En concret, s’han realitzat els següents actes:
- 5 d’abril de 2022: Acte de presentació oficial de Barcelona com a Capital Mundial de les Polítiques del Temps
- 1 de juny de 2022: Polítiques del temps en el món local: experiències, reptes i oportunitats. Primera jornada d’intercanvi de polítiques del temps amb altres ciutats de l’Estat: Beasain, Bilbao, Vila-real, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.
- Primera Semana Iberoamericana de los Horarios y el Tiempo: Online del 19 al 23 de sepembre del 2022
- Time Use Week: Barcelona, 24 al 29 d’octubre de 2022
- Assemblea General de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps: Barcelona, 25 d’octubre de 2022, en el marc de la Time Use Week.
- Activitats dirigides a la ciutadania.
Els diversos actes es poden consultar de forma més detallada en l’Anuari 2022 que ha elaborat la Direcció de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament de Barcelona i el Pacte del Temps. Podeu accedir-hi en el següent enllaç a l'Anuari 2022
TRASPÀS DE LA CAPITAL A BOLZANO, CAPITAL MUNDIAL DE LES POLÍTIQUES DEL TEMPS 2023-2024
Barcelona ha estat durant el 2022 la Capital Mundial de les Polítiques del Temps. Un any on s’han fet trobades, formacions, xerrades i activitats al voltant de les polítiques del temps, tant amb les entitats i ciutadania de Barcelona, com amb municipis de tot el món.
Per tancar aquest any, l’Ajuntament de Barcelona ha realitzat l’acte de finalització i traspàs de la Capital al nou municipi en el saló de cròniques del Consistori, amb la presència de la tinenta d’alcaldia, Laia Bonet,la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín, la gerent municipal, Sara Berbel,i el regidor de la ciutat de Bolzano, Angelo Genaccaro.
L’acte ha inclòs el traspàs simbòlic de la Capital al següent municipi que l’acollirà, Bolzano, situat a Itàlia, una de les ciutats italianes pioneres en el desenvolupament de les polítiques del temps.