La importància del descans es debat a tots els districtes de la ciutat

..
27/04/2023 - 12:17 h

La son i el descans són aspectes clau per a garantir la salut i el benestar de les persones, però els ritmes vitals actuals no ho posen fàcil. De fet, a Espanya, la falta de son es dona de manera encara més acusada. Un estudi de 2019 del World Economic Forum calculava que la població espanyola dorm de mitjana 20 minuts menys que la ciutadania dels països de la zona euro. 

L’impacte de la falta de son en la salut té a veure amb els desajustos del ritme circadiari, el rellotge intern que tenen tots els éssers humans i que regula el bon funcionament de múltiples funcions del cos humà. Aquest rellotge intern es coordina a través de la llum solar, de les hores dels àpats i de les hores de son, entre altres aspectes.

Els desajustos en el ritme circadiari han estat connectats a riscos de salut, tals com l’augment del sobrepès i una mala qualitat en la dieta, l’augment del risc de diabetis i de malalties cardiovasculars o l’augment de malalties mentals.

Donada la importància del descans i la son, en el marc del Pacte del Temps s’han organitzat 10 xerrades, una a cada districte de la ciutat, per ajudar a la ciutadania a adoptar hàbits de temps saludables, que afavoreixin l’ajust dels seus ritmes circadiaris.

Les xerrades formen part de les activitats programades per l’Ajuntament com a Capital Mundial de les Polítiques del Temps i tenen com a objectiu sensibilitzar a la ciutadania per a fomentar hàbits de temps saludables, que reverteixin en una millora de la seva salut i benestar físic i mental.

Les xerrades les va impartir la Dra. Carla Estivill, directora d’investigació de la Fundació Estivill Sueño, i autora del llibre recentment publicat “El mètode Tokei”, on explica el funcionament dels ritmes circadiaris i com aquest impacta en la salut, així com dona pautes per a tenir uns hàbits de temps més saludables.

Les xerrades es van realitzar durant el primer trimestre de 2023, en els següents equipaments:

  • Ciutat Vella – 25/01/2023, Casal Cívic de la Barceloneta
  • Nou Barris – 03/02/2023, Can Verdaguer
  • Sarrià Sant-Gervasi – 22/02/2023, CC Vil·la Florida
  • Horta-Guinardó – 24/02/2023, Casal del barri La Barraca del Carmel
  • Eixample – 01/03/2023, CC Fort Pienc
  • Sant Martí – 15/03/2023, Casal de gent gran Quatre Cantons
  • Gràcia – 22/03/2023, CC la Sedeta
  • Sants-Montjuïc – 24/03/2023, CC Cotxeres de Sants
  • Sant Andreu – 29/03/2023, CC Navas
  • Les Corts – 30/03/2023, Seu del districte de les Corts

Les xerrades, que han estat possible gràcies a la col·laboració entre el Pacte del Temps i els districtes de la ciutat, ha sigut accessible a més d’un centenar de persones de la ciutadania, les quals han valorat  molt positivament les indicacions pràctiques per la millora del descans i son.

Si no vau poder assistir a la xerrada, podeu veure la gravació amb interpretació de la llengua de signes en el canal de Youtube d’Usos del Temps.