Vídeos de l’acte virtual “Polítiques del temps en el món local: experiències, reptes i oportunitats”
El dimecres 1 de juny s’ha celebrat la jornada virtual, un espai d’intercanvi de les polítiques del temps amb altres municipis de l’Estat: Beasain, Bilbao, Sant Boi de Llobregat, Vila-real i Vilanova i la Geltrú. Aquest primer intercanvi estatal s’emmarca en les activitats que promou Barcelona com a primera capital mundial de les polítiques del temps i esdevé una oportunitat per donar a conèixer les experiències i les bones pràctiques amb altres municipis de l’Estat i d’altres ciutats d’Europa i l’Amèrica Llatina.
Per aquest motiu, es reconeixen iniciatives i actuacions impulsades per donar resposta als reptes estratègics relacionats amb la necessitat de l’equilibri vital que promouen les polítiques del temps: les cures, la corresponsabilitat i les polítiques del temps en l’àmbit laboral.
La regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, ha estat l’encarregada d’iniciar l’acte i destaca que “perquè aquest impuls sigui integral i eficaç, és necessària una dimensió metropolitana del temps i un treball en xarxa de tants municipis com sigui possible, així com de tots els agents econòmics i socials implicats. El dret al temps de la ciutadania és essencial per garantir el desenvolupament socioeconòmic de les nostres ciutats de manera competitiva, saludable i igualitària. Hem de trobar solucions compartides per no deixar ningú enrere”.
A continuació, han obert diàleg els representants del món local, el secretari general de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Carlos Daniel Casares; la secretària general de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Joana Ortega, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, com a presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).
Sis polítiques del temps que ajuden a millorar la igualtat, la salut i l’eficiència
Sonia Ruiz, directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament de Barcelona, ha dut a terme una intervenció per exposar l’escenari actual de les polítiques del temps en el món local, tot destacant la necessitat d’abordar diferents àmbits estratègics com ara els nous escenaris del treball, la sostenibilitat, la salut i la igualtat de gènere, a més d’atendre la “pobresa del temps” fruit de la distribució desigual del dret al temps.
Tot seguit, s’han presentat les sis experiències del temps que ajuden a millorar la igualtat, la salut i l’eficiència.
En l’àmbit de les cures i la corresponsabilitat, l’alcaldessa de Beasain (Guipúscoa), Leire Artola, ha presentat el projecte Herrilab, el pla d’acció de promoció de la conciliació corresponsable de la vida familiar, laboral i personal al municipi. Seguidament, la primera tinent d’alcaldia i coordinadora general d’Alcaldia de l’Ajuntament de Vila-real (Castelló), Silvia Gómez, ha explicat l’estudi que estan duent a terme per conèixer la situació actual de la conciliació al municipi i que s’emmarca en l’impuls del Pla Corresponsables del Ministeri d’Igualtat.
Per part de l’Ajuntament de Barcelona, Núria Salas ha presentat el projecte Vila Veïna, que ofereix informació i recursos sobre iniciatives i serveis disponibles per facilitar les tasques de cures d’altres persones i una major disponibilitat del seu temps.
Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, ha anunciat les mesures internes del seu municipi com a exemple d’experiència de com promoure i impulsar polítiques laborals més eficients. La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Bilbao, Nekane Alonso, ha explicat l’origen i impuls de la Xarxa d’empreses denBBOra, una iniciativa del municipi i la Diputació Foral de Bizkaia per crear un espai publicoprivat que té com a objectiu aconseguir una millor gestió del temps a les organitzacions.
La comissionada de Promoció de l’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat Laboral de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, ha apuntat l’experiència de la Xarxa d’Empreses NUST, amb més de 15 anys de funcionament i més de 130 empreses adherides, així com la importància d’incorporar l’organització del temps a les empreses en els pactes i polítiques d’impuls publicoprivat, com l’Acord de Barcelona per l’Ocupació de Qualitat 2021-2030 signat el passat mes d’abril per l’Ajuntament i una seixantena d’entitats i organitzacions de Barcelona.
La cloenda i conclusions de l’acte, per part d’Emilia Pallàs, directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa, ha estat una oportunitat per convidar els municipis assistents a formar part de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les polítiques del temps, a més de participar en els pròxims esdeveniments de la Capitalitat, com la Time Use Week, que se celebrarà a Barcelona entre el 24 i el 29 d’octubre.
Consulta la llista de tots els vídeos de l’esdeveniment fent clic aquí.
Més informació
- Benvinguda: Polítiques del temps en el món local: experiències, reptes i oportunitats
- Polítiques del temps: quin és l'escenari actual en el món local?
- Polítiques del temps, cures i corresponsabilitat. Les experiències de Barcelona, Beasain i Vila-real
- Les Polítiques de Temps en l'àmbit laboral. Les experiències de Barcelona, Bilbao i Sant Boi de Llobregat
- Conclusions: Polítiques del temps en el món local: experiències, reptes i oportunitats
- Vídeo de la sessió virtual celebrada entre diversos municipis de l’Estat espanyol