La importància de l’hora en que es fa esport, clau en la salut d’infants i adolescents

..
23/11/2022 - 14:14 h

El passat 19 d’octubre, es van obrir les Jornades “L’esport fa escola”, amb la conferència “L’activitat física a l’escola: Tan important és fer-la, com l’hora en què la fem”, impartida per la Dra. Maria Fernanda Zerón-Rugerio, on es reflexionava sobre l’impacte en la salut d’infants i adolescents dels horaris en els que es fa activitat física. 

La conferència forma part de les activitats programades per l’Ajuntament com a Capital Mundial de les Polítiques del Temps i tenia com a objectiu sensibilitzar al professorat d’educació física de Barcelona sobre la importància dels usos del temps també quan es fa esport, especialment per als infants i adolescents.

La ponent va explicar el funcionament del ritme circadiari, tant en adults com en nens i adolescents. El ritme circadiari és un rellotge intern que tenen tots els essers humans i que regula el bon funcionament de múltiples funcions del cos humà. Aquest rellotge intern es coordina a través de la llum solar, de les hores dels àpats i també a través de l’hora en la que es fa activitat física.

Els desajustos en el ritme circadiari, explicava la Dra. Zerón, tenen conseqüències en la salut de tothom, inclòs l’augment del sobrepès i una mala qualitat en la dieta, així com l’augment de la somnolència diürna, associada a menor benestar i menor rendiment escolar d’infants i adolescents.

És per tot això que la ponent instava a educar des de ben petits en bons hàbits d’usos del temps, incloses les hores de despertar-se, dormir i menjar, així com les hores de realització d’activitat física. En aquest sentit, tancava la conferència amb una recomanació clau: “Fer exercici al matí i amb llum natural pot tenir un impacte positiu en el rendiment i el benestar dels infants i adolescents”.

La xerrada ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el Pacte del Temps i l’Institut Barcelona Esports, i es pot visualitzar en el canal de youtube d’usos del temps.