Article de l’Eurofound: El teletreball és realment una opció "verda"?

..
25/01/2023 - 11:21 h

El teletreball, una opció potencialment ecològica però cal tenir en compte diversos factors per afirmar-ho al 100%. Quins són?

La pandèmia només ha portat que males notícies però, tot i això, es podria dir que ha posat a l’ordre del dia un hàbit de treball que la majoria de gent no havia practicat mai: el teletreball. En un moment en que Europa, i el món en general, es veu amenaçada per una crisi energètica, les persones expertes, es pregunten si el teletreball és una opció verda per ajudar a l’ecologisme. Potencialment sí que es beneficiós però s’han de tenir en compte diversos aspectes.

Reducció dels desplaçaments

Si una cosa és evident quan es parla del teletreball és que s’eviten els desplaçaments al lloc de feina, ja sigui amb el vehicle propi o amb transport públic, per tant, és obvi que es redueixen les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). Si volem saber si el teletreball realment afecta a la disminució d’emissions de GEH degudes als desplaçaments, cal tenir en compte alguns altres aspectes. 

El primer és si el teletreball es fa de manera puntual o habitual, quina és la distància que s’ha de recórrer per arribar a l’espai físic de treball, si el mitjà amb el que ens traslladem és molt contaminant, si el cotxe l’ocupa només una persona o més… La combinació d’aquests factors  produeix diferents dividends ambientals.

A llarg termini com poden canviar els desplaçaments?

Sembla molt lògic pensar que el teletreball disminueix els desplaçaments, però s’ha de tenir en compte què podria passar si la gent deixa d’anar a l’oficina diàriament. Si les persones treballadores deixen de tenir la necessitat de viure a prop de la feina, es podria donar que optessin per anar a viure lluny de l’oficina per evitar els alts preus dels lloguers i els costos de vida de les ciutats. Així doncs, la possibilitat de teletreballar i evitar els desplaçaments a l’oficina podria causar que acceptessin un desplaçament més llarg els dies que els cal anar presencialment a la feina. Per tant, ja no s’estalviaria tant en emissions de GEH.

Té efectes negatius el teletreball?

Sorprenentment la resposta a aquesta pregunta és un ‘sí’. Si bé es compensen els desplaçaments, augmenta la despesa d’energia a la llar a causa de la necessitat de les persones treballadores de posar la calefacció, l’aire condicionat, obrir els llums, la connexió a internet… 

Un altre factor negatiu que pot tenir el fet de treballar des de casa, és que els viatges poden augmentar. Per exemple, si un pare o mare portava els nens a l’escola de camí a la feina, ara els hi haurà de dur expressament, el mateix podria passar amb el moment d’anar a fer la compra al supermercat. Finalment, més teletreball també és sinònim de més ús d’equips TIC (ordinadors, pantalles, impressores…). 

En conclusió, el teletreball és una opció més ecològica però només si es recolza amb mesures específiques com, per exemple, permetre que es treballi des de casa tant com sigui possible, que les oficines evitin la calefacció o la refrigeració de zones poc utilitzades, entre d’altres. Ara bé, el que sí que és essencial és seguir donant suport a la millora de l’eficiència energètica dels edificis, el canvi a mitjans de transport amb baixes emissions de carboni i la transició a fonts d’energia renovables.

Per a més informació: seguir l’enllaç a l’article d’Eurofound: Is telework really a ‘green’ choice https://www.eurofound.europa.eu/publications/blog/is-telework-really-a-green-choice