Barcelona acull un any més la Time Use Week amb més de 100 persones ponents i ciutats de tot el món

cartell_time_use_week_2022
10/10/2022 - 09:18 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

» Barcelona,  acollirà més de 20 actes sobre temps, desigualtats i drets, on hi participaran representants de ciutats, regions i de la comunitat investigadora d’arreu del món.

» L’edició d’enguany inclou la Trobada Mundial de Municipis i Regions per les Polítiques del temps que es celebra a Barcelona com a Capital Mundial de les polítiques del Temps.

Sota el títol “Temps i (des-)igualtats”, l’edició d’enguany vol situar la producció de polítiques públiques i coneixement sobre l’organització dels temps fets a Catalunya a l’agenda global. L’objectiu és posar en valor els diversos projectes que les institucions estan liderant per construir una societat més igualitària, saludable, eficient i sostenible.

Segons dades de l’enquesta de salut a Catalunya (2020), en els dies feiners les dones dediquen més del doble del temps a activitats domèstiques (elles 1,91 hores diàries i ells 0,92), el que porta a una major pobresa de temps de les dones. A l’Estat espanyol, aquesta pobresa de temps en la població general es situa en el 21% de la població (segons dades de l’última Enquesta dels Usos del Temps estatal). Això vol dir que aquest 21% de la ciutadania, majoritàriament dones i persones amb menys recursos, tenen menys de 2 hores al dia de temps lliure, després de restar-li a les seves hores diàries les dedicades a treballar, a les cures i a dormir. A Llatinoamèrica, aquest percentatge s’incrementa fins al 54% de la població (segons el Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament). A Europa, actualment, el 75% de les persones treballadores a temps parcial són dones a causa de la cura d’altres persones (les dones dediquen 31 hores setmanals a les cures, mentre que els homes dediquen 16h, segons Eurofound).

La nova edició de la Setmana internacional del Temps comptarà amb la presència de representants de la comunitat universitària i les institucions catalanes, però també té per objectiu ser un fòrum de debat internacional amb experiències d’altres llocs, com ara Nacions Unides, la Comissió Europea, el Parlament Europeu o, en el cas de l’Estat espanyol, incorporant-hi aportacions del Ministeri d’Universitats i Recerca i el Ministeri de Treball i Economia Social. Recollirà l’expertesa i coneixement de 130 persones ponents, amb més de 20 actes celebrats entre el 19 d’octubre i el 3 de novembre i amb els seus actes centrals celebrant-se la setmana del 24 al 28 d’octubre. Barcelona, com a hoste de la Time Use Week, n’acollirà els actes principals, del 24 al 26 d’octubre, al MediaTIC.

Les inscripcions ja estan obertes i es poden fer a través de l’enllaç: https://timeuseweek.beplanet.tv/ 

Barcelona, hoste de la Time Use Week

Barcelona ha estat pionera en la implementació de polítiques de temps, i aquest 2022, s’ha convertit en Capital Mundial de les Polítiques del temps. És per aquest motiu, que la ciutat hi té un paper destacat. 

La setmana arranca el dia 24 d’octubre amb la benvinguda del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, conjuntament amb la resta d’institucions organitzadores, per obrir el debat sobre la conceptualització del dret al temps i com avançar-hi, tant a nivell teòric com pràctic. Hi participaran persones investigadores del panorama internacional com Diego Golombek, cronobiòleg argentí o Ulrich Mückenberger, sociòleg alemany; així com també persones expertes del camp estatal, com Yayo Herrero, antropòloga especialitzada en sostenibilitat, o Sara Moreno, sociòloga catalana especialitzada en temps i vida quotidiana.

Al dia següent, 25 d’octubre, Barcelona exerceix de Capital Mundial de les Polítiques del Temps, rebent la primera Trobada Mundial de Municipis i Regions per les Polítiques del Temps, una oportunitat per mostrar i intercanviar experiències reals per tenir un usos del temps equilibrats per a tota la ciutadania en la que participarà Laura Pérez, regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminisme i LGTBI, i Sonia Ruiz, Directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps. A més, es presentarà per primera vegada el Dossier “Sostenibilitat i Temps”, comissionat per l’Ajuntament dins la col·lecció Dossiers de Temps en el marc del debat sobre la ciutat de 15 minuts, la sostenibilitat i el temps. Per tancar la jornada, tots els municipis participants de la trobada han estat convidats a una recepció oficial al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, on podran seguir compartint idees i teixint sinèrgies. Hi participaran municipis d’arreu del món, com ara Estrasburg, Bolzano, Bogotá o Buenos Aires.

Els actes centrals es tancaran el dia 26 d’octubre, que està dedicat al debat i propostes de futur sobre l’organització del temps de treball, analitzant experiències internacionals, com les de França o la Organització Internacional del Treball, i conceptualitzant com podria traslladar-se això a una futura llei dels usos del temps i racionalització horària del Govern estatal. En aquest marc, l’Ajuntament de Barcelona, organitza el debat “L’organització del temps: el vector emergent de desigualtats del mercat de Treball”, on es podrà escoltar les experiències de les empreses barcelonines que formen part de la XNUST en diàleg amb l’experiència de la Xarxa DENBBORA de Bilbao, i amb la participació de la Comissionada de Promoció d’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat Laboral, Raquel Gil.

Els dies 27 i 28 d’octubre estan dedicats a la clau catalana, i s’obren amb el debat sobre “Polítiques del Temps per la Catalunya Sencera”, on participarà Emilia Pallàs,  Directora Executiva Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat a Barcelona Activa, per debatre amb la resta d’institucions catalanes, com portar aquestes polítiques a tots els municipis i comarques de Catalunya.

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’associació catalana promotora de polítiques del temps, la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), són les promotores de la nova edició de la Time Use Week 2022.