Associació Copersona
Copersona és un projecte que neix el 2016, des de la societat civil, amb l’objectiu de fer una tasca social que ajudi a superar la situació actual de falta de conciliació i avançar cap a un entorn de corresponsabilitat social en el que les persones, independentment del nostre sexe o gènere, tinguem igualtat d'oportunitats, drets i deures per desenvolupar-nos lliurement.
Amb especial atenció en l'etapa vital d’embaràs/acollida/adopció fins als 3 anys dels infants, Copersona planteja passar del paradigma “s’ha d’afavorir les dones i la seva conciliació”, a “s’ha d’afavorir la sincronia de les persones, les famílies i la societat”. Per assolir-ho s’ha format un grup de treball integrat per associacions, fundacions, empreses i institucions de diferents àmbits, com ara l’educatiu, el de salut, l’empresarial, el sindical i el de l’Administració pública, així com per persones a títol personal, implicant-se totes de manera voluntària.
Així, Copersona treballa per promoure la corresponsabilitat social com una eina de solidaritat i cohesió que implica deixar de reproduir els estereotips i rols de gènere, per alliberar a les persones i treballar conjuntament en la transformació de les estructures socials actuals, així com de l’imaginari col·lectiu, perquè la ciutadania pugui compatibilitzar els diferents temps de vida (personal, familiar, social i laboral).
Mesures
Copersona s'emmarca en la tasca de cooperació interdisciplinària, on es comparteix el coneixement i s'escolten les diferents perspectives. El projecte és complex en basar-se en el voluntariat, que és fluctuant, però és molt motivador i parteix de la necessitat d'escoltar-se mútuament i tenir-se present, per poder prendre decisions consensuades, que facin avançar el projecte d'acord amb un context canviant i uns recursos que cal procurar i cuidar. El grup de treball és qui conforma les diferents taules de debat i reflexió, en 1a fase van ser la taula operativa, taula de canvi cultural i taula de comunicació. En la 2a fase actual, hi ha una taula única multidisciplinària que treballa per apropar-se a la pràctica del dia a dia de les petites i microempreses, per elaborar una proposta de model de relació socialment corresponsable “empresa/entitat - persones empleades”.
Beneficis de l’actuació des del punt de vista del temps
Per apropar-se a la realitat en la pràctica es recull informació directa de petites i microempreses catalanes de sector metall (masculinitzat) i, sector salut i educació (feminitzats), tant de persones empresàries com de persones empleades. Amb aquesta tasca se segueix la metodologia del Design Thinking per elaborar una proposta de model de relació realista i útil que, entre d’altres, posa de rellevància la necessitat de sincronitzar els temps i d’aquelles mesures que ho promouen i faciliten.