Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya

Xarxa Nust

L’Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya, també coneguda com Casals de Joves de Catalunya, és una federació que agrupa associacions juvenils que fomenten la participació de la societat civil jove des de la mateixa organització i sota els principis d’autogestió, assemblearisme i transformació social.

logotip de l'entitat

Mesures

L’organització compta amb una carta d’acords laborals que gira al voltant de plantejar iniciatives per facilitar la conciliació dels temps familiar, laboral, personal i social de les persones treballadores de la federació, a més de plantejar serveis que ho garanteixin i dotar-les de formació en la temàtica del temps i l’economia de cures.


Així mateix, en el pla de conciliació s’ofereixen diferents mesures, tenint en compte les necessitats de les persones treballadores: 

  • Promoure que les jornades laborals de l’entitat siguin d’entre 20 h a 30 h com a màxim, amb un sou digne a fi de garantir unes jornades laborals que permetin la conciliació de la vida laboral amb altres àmbits de la vida. 
  • Fomentar la flexibilitat horària a demanda de les persones treballadores per afavorir les tasques de cura. 
  • Facilitar el teletreball i garantir unes condicions dignes d’aquest. 
  • Compensar les reunions fora de l’horari laboral i/o reunions anul·lades a última hora, amb una compensació d’hores major de la que estipula el conveni. 
  • Dret a l’absentisme del lloc de treball amb dret a remuneració per dolors menstruals. 
  • Dret a permís retribuït per acompanyar a urgències o visites al metge a persones properes sense que sigui necessari que sigui cònjuge  o el grau de consanguinitat que fixa el conveni. 
  • Dret a permís retribuït per anar amb les mascotes al veterinari. 
  • Garantir que les persones treballadores es puguin organitzar per decisió pròpia a través de l'assemblea de persones treballadores en horari laboral. 
  • Garantir un servei col·lectiu de cura pels infants de les persones treballadores en trobades fora de l’horari habitual, com ara: assemblees generals, trobades de formació, etc. 
  • Garantir la formació dins l’horari laboral de les persones treballadores.


Aquest pla es revisa de forma conjunta, entre l’assemblea de treballadores de Casals de Joves i el secretariat de l’associació, per establir noves mesures i millores.

Beneficis de l’actuació des del punt de vista del temps

Amb les mesures que es porten a terme, s'obtenen una sèrie de beneficis que es relacionen directament amb la conciliació, l'equitat de gènere, la promoció de la salut, la participació ciutadana i un augment del benestar.

Quant a la conciliació, les mesures esmentades anteriorment (flexibilitat horària, permisos retribuïts ampliats, jornades que no superen les 30 h setmanals amb sous superiors al conveni...) permeten que totes les persones que formen part de l'equip tècnic de l'entitat puguin tenir equilibri entre els diferents temps. Tot l'equip el conformen persones joves que combinen temps laboral amb activisme, estudis, relacions socials... i la flexibilitat i les jornades reduïdes ajuda a la conciliació dels temps.

A més, amb el permís retribuït per poder acompanyar persones properes al servei mèdic, mascotes al servei veterinari, o el permís per menstruació, s’ha afavorit poder posar al centre les cures, ja sigui cap a les persones properes de les treballadores, com a elles mateixes.

El fet de treballar amb voluntariat fa que els horaris de feina puguin ser canviants, per això es posa l'èmfasi en la flexibilitat horària, l'autoorganització del personal i la garantia de compensació. En aquest cas, això permet que els horaris laborals siguin compactes i no partits, que les persones treballadores puguin organitzar el seu temps com els sigui més pertinent, i que en cas d'anul·lar-se reunions o canvis d'última hora, hi hagi mesures compensatòries quant a temps.

Eix

Mesures