Cooperativa Incoop
Xarxa Nust
INCOOP és una cooperativa de treball i de consum sense ànim de lucre i amb més de 25 anys d’experiència, que té per missió generar, dissenyar, gestionar i desenvolupar projectes i serveis educatius, culturals i socials, acompanyant i assessorant entitats, col·lectius i persones, generant espais que contribueixen al seu creixement, durant tot el cicle de vida, contribuint a la transformació social.
Mesures
Incoop gestiona les jornades de treball del personal d’estructura, de forma que es prioritzi la conciliació familiar, a través de la implementació de com a mínim tres dies de teletreball, la jornada intensiva en períodes de vacances escolars i la planificació de les jornades i el treball per objectius, de gran part de la seva plantilla.
Beneficis de l’actuació des del punt de vista del temps
Els beneficis d’aquesta organització són una reducció de les emissions de CO₂ a l’atmosfera en evitar un gran nombre de desplaçaments al lloc de treball, la conciliació familiar, la motivació del nostre personal, la reducció de les baixes laboral i les permisos laborals, la millora de la productivitat.
ORGANITZACIÓ I USOS DEL TEMPS
Mitjançant el Règim de Treball Cooperatiu (RTC) hem implementat millores sobre l’actual conveni d’aplicació en dotació de millores per totes les treballadores sòcies de la cooperativa: casament, maternitat i paternitat, hores anuals inferiors al conveni, de 1695 a 1635h/anuals, increment dels dies de vacances, dels 22 naturals a 30 dies pels socis de treball.
Per totes les treballadores de l’estructura:
- Apliquem jornada intensiva coincidint les vacances escolars: estiu, nadal, setmana santa, per tant que tothom pugui gaudir de temps en família.
- Els calendaris laborals son d’autogestió per departaments, necessitats i amb la flexibilitat que cadascú requereix.
- Donem l’opció en els períodes de no jornada intensiva, de gaudir de dues tardes lliures setmanalment.
- Els horaris d’entrada i sortida son períodes flexibles segons necessitats: entrada de 8 a 9.30h / sortida de 16.30 a 18h
- Fem un regal els anys que així es decideix a tots els treballadors de la cooperativa, que dona dret a tenir festa el dia de l’aniversari.
- Estem implementant jornades de teletreball en els equips.
BONES PRÀCTIQUES
Creiem en la persona com el centre de la intervenció, i actuem en conseqüència.
Adaptem els horaris de treball a les necessitats personals de cada treballador/a i en fem un acompanyament individualitzat per a valorar els projectes i objectius per sobre del presencialisme.
Realitzem un seguiment i acompanyament individualitzat amb cada una de les treballadores, tenint en compte les seves necessitats i objectius, dotant a treballadors i treballadores d’eines de gestió del temps, de formació individualitzada i de planificació i assoliment d’objectius.
NOMBRE DE PERSONES A LES QUE BENEFICIA
Actualment, som 28 treballadores a l’estructura de la cooperativa i 36 sòcies de treball. El total de treballadors i treballadores de la cooperativa és d’unes 500 persones anuals de mitjana.
PROCÉS D'IMPLANTACIÓ
La primera, de definició de les millores de gestió del temps, es va realitzar durant l’any 2017. Aquestes mesures s’han implementat durant els últims dos anys, i en aquests moments s’està avaluant el seu impacte.
Durant l’any 2020 es realitzarà una segona fase d’implementació, en la que es posarà com a eix principal el teletreball com a mesura d’increment de la motivació i el rendiment dels equips de treball.
Durant els propers anys entrem a la fase de consolidació d’aquestes mesures, d’avaluació del procés, i de generació de propostes de millora.
BENEFICIS OBTINGUTS
- Donem la possibilitat de combinar espais professionals i espais de caire personal.
- Fomentem la millora de la motivació, el rendiment i la creativitat.
- Treballem cap a la construcció d’entorns laborals confiables, que ens permetin desenvolupar-nos com a professionals, sota paràmetres de confiança i autonomia.
- Generem marca externa i la cooperativa es conforma com un bon lloc per treballar.
- Incrementem la retenció del talent, i disminuïm la rotació de les persones de l’equip.