UNIÓ DE MÚTUES

Xarxa Nust

Unió de Mútues és una entitat col·laboradora amb la Seguretat Social sense afany de lucre, donem la prestació sanitària (assistència sanitària) i econòmica (cobrament de la baixa laboral) en cassos d’accidents de treball o malalties professionals dels treballadors protegits de les nostres empreses mutualistes. A més a més gestionem altres prestacions que la Seguretat Social ens delega per el nostre col·lectiu protegit.

La Mútua és el resultat de la fusió de 16 mútues diferents que es va iniciar l’any 1990.

La Mútua està formada per unes 700 persones i disposa de 31 centres de treball repartits per tot l’Estat.

logotip de l'entitat

Mesures

ORGANITZACIÓ I USOS DEL TEMPS

Fa molt de temps que els temes d’igualtat, conciliació i gestió del temps són importants per a la Mútua. En el nostre Còdi Ètic de principis dels 2000 un dels compromisos que apareixia era fer un pla d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes, el primer va ser el de l’any 2009 i ara ja anem pel cinquè. En els diferents plans d’igualtat s’han anat incorporant mesures per a millorar la conciliació i la gestió del temps.

Per a la mútua la igualtat i les mesures de conciliació i gestió del temps són un objectiu estratègic perquè volem tenir treballadores i treballadors satisfets. Si les persones que treballem a la mútua estem a gust, serem treballadors més satisfets, implicats i productius i això facilitarà a la organització la retenció del seu talent.

BONES PRÀCTIQUES

La jornada intensiva és la pràctica més estesa, però tenim un document intern que es diu “Beneficis de treballar a Unió de Mútues” que descriu molt bé totes les mesures que tenim disponibles en aquest àmbit i segur que cada persona en té alguna de la qual se sent més satisfeta perquè la pot haver ajudat en algun moment personal o familiar complex.

Per altra banda, actualment estem fent un esforç per a promoure la correponsabilitat especialment entre el col·lectiu d’homes per a que no siguin les dones les que sol·licitin majoritàriament les mesures de conciliació i poder assolir així una igualtat real d’oportunitats entre dones i homes. 

NOMBRE DE PERSONES A LES QUE BENEFICIA

La jornada intensiva de la que gaudeix el 96% de la plantilla es la pràctica més estesa i la flexibilitat horària és la mesura més sol·licitada però també podem destacar el permís retribuït de 10 dies laborables per a l’atenció de persones dependents o l’ampliació del permís de paternitat a 9 setmanes, 1 més del que marca la llei.

PROCÉS D'IMPLANTACIÓ

El primer Pla d’Igualtat va ser el de l’any 2009 i 10 anys després ja anem pel cinquè. En els diferents plans d’igualtat s’han anat incorporant mesures per a millorar la conciliació i la gestió del temps.

BENEFICIS OBTINGUTS

El fet de comptar amb un ampli ventall de mesures permet a cada persona treballadora adoptar aquelles que més li convinguin. Cada cas és particular i això fa que tothom senti que l’organització l’ajuda quan es troba en un moment complex.

Eix

La plantilla realitza jornada intensiva, disposen de flexibilitat horària en l'entrada i sortida, així com per realitzar canvis de torn o escollir el període vacacional. Implementen una política de desconnexió digital. Fomenten la contractació de persones en risc d'exclusió social i impulsen mesures de foment i sensibilització en igualtat de gènere.
Impuls de la salut de les persones treballadores:
Realitzen una enquesta de risc psicosocial sobre les condicions laborals així com disposen d’un servei de suport psicològic per a les persones que formen part de la plantilla. D’altra banda, es realitzen formacions en riscos laborals i bones pràctiques ergonòmiques i també en hàbits saludables.
Posant en el centre les cures:
Amplien el període previst legalment d’alguns dels permisos (naixement, cura fills/es o persones familiars) així com disposen de protocols específics per a risc de persones embarassades.

 

Eix

Mesures