Desmuntant mites entorn de la transformació del temps de treball
En el marc de la desena edició del congrés internacional Time Use Week, celebrat aquest mes a Barcelona, referents de la XNUST van aportar les respectives experiències en els seus llocs de treball per a contribuir a desmuntar quatre principals mites que dificulten la transformació dels temps de treball.
Sota el títol “Per un nou equilibri del temps”, a la desena edició de la Time Use Week s’ha posat un any més l’accent en el dret del temps, buscant situar la conversa sobre l’organització del temps a Catalunya i a la ciutat de Barcelona, en el context internacional.
Del 16 al 20 d’octubre, representats municipals, de regions, d’organitzacions internacionals, del teixit social i productiu, i de la comunitat investigadora d’arreu del món, han reflexionat a Barcelona sobre com avançar en una transformació dels temps de treball que redundi en beneficis socials i econòmics.
En aquest marc, la directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps, Sonia Ruiz, ha conduït la taula rodona en la qual tres referents de la Xarxa d’Empreses per un Nou Temps de Treball (XNUST) juntament amb Ana Trujillo d’Elring Klinger, han contribuït a desmitificar quatre conceptes preconcebuts sobre l’organització del temps de treball.
Josep Maria Miranda Garuz, director general d’ACEFAT, ha posat en relleu el fals mite referent a què la transformació dels temps de treball només és compatible amb grans empreses i grans departaments de recursos humans, fent palès que és possible aplicar canvis beneficiosos amb menys estructura i recursos.
Marta Rodríguez Martín, directora d’Organització, Persones i Cultura de Mercabarna, ha desmitificat amb el seu relat que les mesures de temps de treball siguin només aplicables a sectors concrets com els “teletreballables” o les “feines d’oficina”.
Un altre mite molt present en la societat és la concepció del fet que les mesures i polítiques de temps de treball suposen reduir el temps productiu i només beneficien als treballadors i no a les organitzacions empresarials. Idea que ha desmuntat amb sòlids arguments Gonçal Calvo i Pérez, cap d’Innovació de BMAT.
Finalment, Ana Trujillo, especialista sènior en Selecció i Relacions Laborals a Elring Klinger, ha aportat dades contundents, com el fet que el 97% dels treballadors de la seva empresa que compten amb una jornada reduïda són dones. Tot i això, ha exemplificat la tendència creixent a què cada cop siguin més els homes que també opten per fórmules de reducció i flexibilització de les jornades laborals per conciliar la seva vida personal.
Jornada inspiradora i que ha aportat reflexions interessants sobre diferents maneres de transformar el temps de treball i els impactes positius que genera en les organitzacions.