El Grup Motor celebra el taller monogràfic “XNUST: fites, reptes i projectes de futur”
Amb motiu dels 15 anys de la Xarxa Nust i la coincidència d’aquesta efemèride amb el context d’emergència social degut a la pandèmia, que alhora ha estat un motor inesperat per avançar en les polítiques del temps de treball i ha donat un impuls per a canviar les formes de treballar i ha accelerat la prova dels canvis en moltes organització, la Xarxa ha volgut reafirmar la validesa i la vigència de la seva missió a través del taller monogràfic “XNUST: fites, reptes i projectes de futur”, celebrat el passat 5 d’octubre de forma virtual.
El taller, al qual van participar diversos membres del Grup Motor i la Secretaria Tècnica, va servir per concretar els accents de futur de la Xarxa NUST, el primer dels quals és “Influir”. En aquest sentit, la Xarxa vol contribuir a generar opinió i evidència sobre els impactes i els beneficis d’aquests canvis, tot assenyalant la tasca que ha tingut en la divulgació d’aquests coneixements però també la intenció de fer un pas més en aquest sentit, sobretot a través de les xarxes socials de caràcter professional com LinkedIn.
El segon pilar marcat va ser “Reconèixer”, que fa referència al fet de millorar la projecció i la reputació de les empreses compromeses amb aquest canvi i generar i projectar referents. En un moment en què la reputació de les empreses en relació a la gestió dels temps és cada cop més important, es va acordar destacar la necessitat d’obrir una reflexió sobre qui i en quines condicions pot formar part de la Xarxa i què implica fer-ho.
Es va reflexionar sobre el fet que actualment hi ha pocs mecanismes de verificació tant en relació al compromís amb la Xarxa com amb els valors i les pràctiques que aquesta promou i que cal concretar si ser membre de la Xarxa vol dir només estar interessat en les qüestions que promou o també tenir la voluntat estricta de recórrer aquest camí i aprendre com fer-ho. Si bé les empreses han de fer una entrevista per tal d’esdevenir membres de la Xarxa NUST, al taller monogràfic es va reflexionar sobre el fet que, si els empreses NUST han de ser exemplars i referents, caldria establir un mecanisme de verificació per validar-les i garantir que les pràctiques de l’empresa són coherents amb els principis que promou i defensa la Xarxa.
Després d’oferir diverses propostes per resoldre aquest procés i d’assumir que aquestes poden sobrepassar les capacitats de la pròpia Xarxa, es va acordar aprofundir en dues qüestions: en primer lloc, la d’endreçar d’alguna manera la Xarxa pel que fa a la seva organització interna, i, en segon lloc, la de valorar diferents mecanismes per gestionar la reputació associada a la Xarxa.
“Facilitar” va ser el tercer esglaó sobre el qual es va reflexionar en tant que capacitat de consolidar la Xarxa com un marc d’intercanvi i aprenentatge en els temes claus i innovadors i contribuir a identificar i difondre models i bones pràctiques de referència. Es va apuntar que cal aprofitar més el coneixement de les persones i empreses de la Xarxa per fer formacions o acordar criteris o orientacions i que, en el moment actual, pot ser interessant fer una anàlisi de les coses que han funcionat i les que no han anat bé per afrontar els reptes de futur.
Per acabar, el quart accent va ser “Connectar”, que fa referència a la intenció d’explorar sinèrgies, crear vincles i relacions de col·laboració amb altres organitzacions i xarxes de diferent naturalesa i abast territorial que comparteixen el mateix propòsit. Es va apostar per una internacionalització de la Xarxa, donar-li una major visibilitat per donar-la a conèixer, tenir més en compte les empreses de nova creació que ja incorporen les polítiques del temps en el seu ADN i fomentar una major visió de territori més enllà de Barcelona.