S’entreguen els guardons del Premi Barcelona a l’empresa innovadora en organització i usos del temps
Com cada any des de 2012, el premi vol contribuir a fer visible els esforços d'innovació en d’empreses que faciliten una major flexibilitat en el temps i l’espai de treball. El jurat, format per persones expertes i representants dels àmbits econòmic, empresarial, del comerç, sindical i del món acadèmic rellevants de la ciutat, han premiat empreses que estan implementant mesures innovadores com la garantia del dret de desconnexió digital o la setmana laboral de quatre dies.
En aquesta desena edició s'hi van presentar 16 candidatures repartides en quatre categories. La primera guardonada va ser Advantage Consultores S.L. (empresa de menys de 10 persones treballadores), per fer un pas valent i innovador en la millora del temps de treball implantant la jornada de quatre dies setmanals sense abaixar els sous dels treballadors. També va rebre el premi INGECAL, Ingeniería de la Calidad y el Medio Ambiente S.L. (empresa de més de 10 i fins a 50 persones treballadores), per implantar un conjunt ampli de mesures d'organització i usos dels temps i especialment per la concreció del protocol de desconnexió digital.
El tercer guardó va ser per a SOM Fundació Privada Catalana Tutelar (empresa de més de 50 i fins a 250 persones treballadores), per l'abast i diversitat de les mesures de flexibilitat autogestionada de la jornada i especialment per l'esforç de fer-les extensives a tots els treballadors de l'organització, també als qui ocupen posicions que requereixen presència i proximitat. Finalment, Webhelp Spain Business Process Outsourcing S.L. (empresa de més de 250 persones treballadores) va ser premiada per l'abast de les mesures i per la creativitat a l'hora de trobar solucions per donar resposta a les circumstàncies de les persones que formen part de l'organització, com ara la mesura de Parentiu Social que facilita la creació de xarxes de suport i cura més enllà de l'àmbit familiar.
Totes les empreses premiades van coincidir a destacar que la flexibilitat és cada cop més important per a totes les persones i especialment per a les més joves i s'ha convertit en un requisit essencial a atreure i retenir el talent que les empreses necessiten. Igualment, es va subratllar l'impacte positiu d'aquestes mesures en el benestar de les persones, els resultats de l'empresa i el conjunt de la societat.
L'acte de lliurament del premi es va emmarcar dins de la Jornada “El lideratge d'equips híbrids: fer empresa amb persones que treballen en entorns i temps diferents". L’encarregada d’obrir la reflexió de la jornada va ser Sílvia Cóppulo, directora de l'Observatori del Lideratge en l'Empresa i professora de la UPF Barcelona School of Management, que també va conduir una taula de diàleg on van participar Anna Vilar, Responsable de Relacions Laborals de Henkel Ibérica; Óscar Bermejo, Business Development de Softmachine; i Ana Mayor, Operations Director de Kim Global.
Tots ells van destacar que aquesta major autonomia sobre quan, on i com es treballa, és una dimensió clau de la nova cultura de treball i varen compartir recomanacions sobre estratègies, tecnologies o pràctiques que permetin enfortir la cohesió, la capacitat de col·laboració i la implicació dels equips en aquest escenari. Després d'entregar els premis, Raquel Gil, Comissionada de Promoció de l'Ocupació i Polítiques contra la Precarietat de l'Ajuntament de Barcelona, va tancar l'acte posant de manifest els deu anys del Premi i recordant la importància d'identificar referents per motivar canvis.