TENDÈNCIES DEL TEMPS DE TREBALL A EUROPA. IMPACTE DE LES MESURES DE FLEXIBILITAT EN LES EMPRESES I LES PERSONES
La trobada oberta de la Xarxa d'empreses NUST va tenir lloc el passat 24 de novembre de 2011 a l'Auditori de l'Edifici MediaTIC. L'objectiu de la trobada, que va comptar amb la participació d'una cinquantena de persones, va ser aprofundir en la implantació d'estratègies innovadores en gestió del temps i flexibilitat per part de les empreses, partint d'un context europeu i posant l'èmfasi en l'impacte de les mesures.
La Jornada va comptar amb la benvinguda de la Il·lma. Sra. Irma Rognoni, Regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats de l'Ajuntament de Barcelona, que va destacar la voluntat política de donar suport a les iniciatives relacionades amb la conciliació i de reconèixer a les empreses que les apliquen.
A continuació el Dr. Jean-Yves Boulin, Investigador del Centre Nacional de Recerca Científica de França i Assessor de la Xarxa de Ciutats Europees en Usos del Temps, va fer un repàs a l'evolució de l'organització del temps de treball lligada al curs de vida, basant-se en l'informe de l'Eurofound "Opcions de temps de treball al llarg del curs de vida: nous models de treball i estratègies de les empreses".
La posterior taula de debat va comptar amb la presència de Raquel Saco, Cap de l'Àrea de Qualitat en el Treball de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, Director General d'Hospital Plató, Josep Ginesta, Director de l'Àrea de Persones de la UOC, Pilar Cabrerizo, Directora de Desenvolupament de MRW, Juan Manuel Tapia, Secretari de Negociació Col·lectiva de CCOO de Catalunya, Laura Pelay, Secretària adjunta a la Secretaria General de la UGT de Catalunya i Yésika Aguilar, Advocada de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball Nacional. El debat va ser moderat per Tona Calvo, Directora del Programa de Temps i Qualitat de Vida de l'Ajuntament de Barcelona, i es va destacar el paper fonamental de la negociació col·lectiva i el canvi cultural i els nous valors que les mesures de flexibilitat impliquen. També es van destacar els beneficis i l'impacte de les mesures de flexibilitat, com el foment de la igualtat de gènere, la millora del clima laboral o l'absentisme, entre altres.
Per últim, les empreses van participar en un taller on es van destacar diverses mesures de flexibilitat, gestió del temps i conciliació, com la bossa d'hores, la flexibilitat horària, el teletreball o els permisos i reduccions de jornada. En relació als beneficis de les mesures, les empreses van destacar la millora del clima laboral, l'augment de la productivitat, la satisfacció dels clients o la reducció de l'absentisme laboral, entre altres.
Consultar el document amb la Síntesi de la Jornada "Tendències del Temps de Treball a Europa. Impacte de les Mesures de Flexibilitat en les Empreses i les Persones"
Consultar el document sobre la ponència del Dr. Jean-Yves Boulin