Barcelona és la primera ciutat de l’Estat a tenir una alcaldessa de nit

..
25/10/2024 - 10:25 h

>> L’Ajuntament de Barcelona ha nomenat una alcaldessa o comissionada de nit, Carmen Zapata, i ha anunciat la pròxima creació del consell de nit, ambdues figures amb l’objectiu de gestionar i harmonitzar la vida nocturna a la ciutat.
>> Aquesta figura pionera a l’Estat espanyol, essent un model  que ja funciona en d’altres ciutats com Nova York, París i Londres, amb la idea de gestionar els diferents usos i activitats de la ciutat a la nit.

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat dos decrets que impulsaran la governança nocturna de la ciutat. Aquests decrets han permès la creació d’una nova figura i la pròxima creació, com a punt de partida, dels dos òrgans que gestionaran la vida nocturna a la ciutat: el Consell deNit i la Comissió permanent, presidida per l’alcaldessa o comissionada de nit.

La nova alcaldessa o comissionada de nit serà Carmen Zapata, gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya des de 2006 i sòcia fundadora i expresidenta de l’Associació de Dones de la Indústria de la Música. Zapata tindrà com a principals responsabilitats la coordinació i mediació de les activitats nocturnes de la ciutat, sobretot pel que fa a l’oci nocturn i cultural, assegurant la convivència i el respecte pel descans veïnal.

Així, per una banda, Barcelona comptarà amb el Consell de Nit, pensat com un òrgan de participació ciutadana que englobarà els diversos agents implicats en la vida nocturna de la ciutat. D’altra banda, la recentment nomenada Alcaldessa de nit,  presidirà la comissió permanent, un òrgan executiu i d’assessorament. Aquest portarà a terme i coordinarà les actuacions transversals que es decideixin d’una forma àgil i efectiva. Els valors que definiran aquest nou model seran els de la mediació, la transversalitat, la prevenció, la proactivitat i l’actuació.

Tot i que Barcelona tindrà la seva primera Comissionada de Nit —també la primera d’aquest tipus a tot l’Estat espanyol— aquesta figura no és nova en l’àmbit internacional.  Ciutats com Amsterdam, que va ser pionera, Manchester, Nova York, Cali, Praga, París, Zurich i Londres ja disposen de mecanismes similars. A la capital britànica, per exemple, van incorporar-lo l’any 2016 amb la idea d’una ciutat que funciona les 24 hores del dia. Allà l’anomenen “night czar” i no es dedica únicament a l’oci nocturn, sinó que és un figura que coordina totes les feines que es fan durant la nit. Així, l’alcaldessa de nit de Londres, per exemple, treballa conjuntament amb l’oci nocturn, les autoritats locals, la policia i el transport públic. 

Des del punt de vista dels usos del temps, aquesta figura podria contribuir a millorar l’organització del temps de la ciutat a la nit, sota el concepte de ciutat activa les 24 hores i que ha de tenir en compte i harmonitzar els diversos usos i necessitats de la població també durant la nit.

Més informació