Barcelona participa en el Parlament Europeu en els actes d’Estrasburg com a Capital Mundial del Temps 2024
» La Ciutat Metropolitana d’Estrasburg ha organitzat els dies 28 i 29 de novembre del 2024, al Parlament Europeu, l’acte central de la Capital Mundial del Temps “Cuidar els altres, cuidar-se: cap a un dret al temps a Europa”.
» Una delegació de l’Ajuntament de Barcelona, ciutat que va ser la Primera Capital Mundial del Temps l’any 2022, ha format part de la representació de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps.
La Capital Mundial de les Polítiques del Temps és el guardó destinat a generar més consciència i donar més visibilitat a les polítiques del temps i els seus impactes positius en la societat, les organitzacions i el planeta. L’atorga la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, en el marc del programa Time4All, amb una durada d’un any, i la seva Assemblea General l’ha d’aprovar després de presentar un pla d’acció per al següent mandat. Barcelona va ser la primera ciutat escollida per aquest guardó l’any 2022.
En aquest sentit, la ciutat d’Estrasburg ha pres el relleu com a Capital Mundial del Temps 2024, després de Barcelona (2022) i Bolzano (2023), desenvolupant un programa d’activitats durant aquest any que ha inclòs diversos esdeveniments i accions per conscienciar la ciutadania sobre la importància del temps a les seves vides.
En el marc d’aquest programa, els dies 28 i 29 de novembre, Estrasburg va organitzar, amb la xarxa francesa Tempo Territorial, l’esdeveniment principal de la Capital Mundial del temps al Parlament Europeu, “Cuidar els altres, cuidar-se: cap a un dret al temps a Europa?”, que va reunir autoritats i persones expertes locals franceses i de tota Europa amb la finalitat de compartir pràctiques i experiències per la promoció del dret al temps per a l’autocura i la cura d’altres.
En aquest acte al Parlament a Estrasburg hi han participat la majoria dels membres de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, entre ells l’Ajuntament de Barcelona, així com altres institucions rellevants en polítiques del temps a Catalunya, com la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, i altres ajuntaments com els d’Esplugues de Llobregat, Terrassa i Lleida.
Han estat dos dies de debats, conferències i tallers per debatre sobre la legitimitat d’un(s) dret(s) a tenir cura d’un/a mateix/a i dels seus éssers estimats, però també per a portar a l’àmbit europeu les qüestions de la cura per una Europa més social i més equitativa, destacant especialment la necessitat d’incloure les polítiques del temps a l’agenda europea.
Mitjançant l’organització de l’espai públic, el transport públic i l’organització del temps de treball, el desenvolupament de serveis locals innovadors i l’adaptació de l’oci nocturn, l’Ajuntament d’Estrasburg treballa des de fa diversos anys en aquest dret fonamental que és el dret al temps, amb l’impuls de Marina Lafay, tinenta d’alcaldia encarregada de les polítiques del temps del municipi d’Estrasburg i presidenta de la xarxa Tempo Territorial.
La pròxima Capital Mundial del Temps serà Bogotà, després d’haver estat escollida a la darrera Assemblea General de la Xarxa d’aquest mes d’octubre durant la Time Use Week a Barcelona.