Barcelona participa en els actes de la Capital Mundial de les Polítiques de Temps 2023 a Bolzano

..
23/05/2023 - 11:51 h

» Bolzano ha celebrat els actes de la capitalitat, agafant el relleu de Barcelona, que ho va ser fins al març d’aquest any. Durant la trobada, s’han compartit experiències amb municipis de tot Europa al voltant de les polítiques de temps.

L’Ajuntament de Barcelona ha participat en la trobada internacional de ciutats celebrada entre el 10 i 12 de maig a la població italiana de Bolzano, actual Capital Mundial de les Polítiques de Temps. El consistori ha estat representat per Emilia Pallàs, directora executiva de desenvolupament socioeconòmic de proximitat de Barcelona Activa i responsable de la XNUST, i Blai Martí, tècnic de la Direcció de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps.

La Capital Mundial de les Polítiques del Temps és una iniciativa cofinançada pel projecte europeu Time4All, que impulsa la Xarxa de Governs Locals i Regionals en Polítiques del Temps, i de la qual l’Ajuntament de Barcelona forma part del consell executiu.

La trobada ha comptat amb la participació de representants d’institucions públiques de Bèlgica, Àustria, Itàlia, França i Alemanya, a més de diferents institucions catalanes, incloent-hi els ajuntaments de Lleida i Terrassa, i la representació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

En la trobada s’han celebrat diferents sessions de discussió, on s’han tractat temes com l’adaptació dels horaris a les diferents necessitats de la societat, en especial els més vulnerables; la millora de l’accés als serveis gràcies a la digitalització; l’impacte de les polítiques del temps sobre la mobilitat i la ciutat dels 15 minuts; la promoció de la participació ciutadana a través de mesures de temps; les polítiques de temps sobre l’oci nocturn per a diferents edats; els nous models de treball i les jornades laborals de quatre dies; la flexibilització de la jornada entre teletreball i presencial; i els nous reptes de les empreses davant el mercat laboral, entre altres.

L’Ajuntament de Barcelona ha pogut compartir la seva experiència com a I Capital Mundial de les Polítiques del Temps, així com algunes de les seves polítiques de temps clau, per exemple la Xarxa NUST o l’experiència de Vilaveïna, entre altres.

En la sessió dedicada al tema “Temps i Treball: nous models de treball per a un nou món laboral”, que es va realitzar conjuntament amb la Cambra de Comerç de Bolzano, es van aportar elements de reflexió en línia amb la tasca que es duu a terme des de Barcelona amb les empreses de la Xarxa NUST, com a àmbit per a compartir aprenentatges sobre l’organització del temps de treball, que va ser molt ben valorada pels representants d’empreses que varen assistir a la trobada. Es va acordar establir vies per aprofundir en aquesta iniciativa.

També s’han reforçat els lligams amb la resta de ciutats de la Xarxa, i s’han conegut les experiències de noves ciutats com Bolonya, Innsbruck o Trento.

El següent esdeveniment presencial del projecte europeu Time4All tindrà lloc a Barcelona, el 17 d’octubre, en el marc de la Time Use Week.