Compartint estratègies per harmonitzar els nostres horaris laborals i personals
>> El passat 13 de novembre va tenir lloc el taller en línia “Sincronitzant Temps: Equitat i Benestar en la Gestió Horària des de la perspectiva interseccional” organitzat per l’Ajuntament de Barcelona en el marc del Pacte del Temps
>> El taller tenia l’objectiu de generar reflexions i trobar solucions viables que permetin harmonitzar els ritmes individuals amb les expectatives laborals
La sessió, amb una durada de 2 hores, es va realitzar en format en línia i va comptar amb una participació diverses entitats del tercer sector i empreses, en un context que va permetre un intercanvi d’experiències enriquidor i divers.
La primera part de la sessió va consistir en una exposició teòrica sobre alguns dels conceptes clau relacionats amb la sincronia del temps. Es van tractar temes com el temps col·lectiu, el temps social, la sincronia i l’asincronia, així com les implicacions de la manca de sincronia en la salut física, mental i social.
A continuació, les persones participants es van dividir en dos grups de treball. Un es va centrar en l’organització sincronitzada de les jornades laborals, mentre que l’altre va proposar solucions concretes per equilibrar i sincronitzar el temps. Tanmateix, tots dos grups van dedicar bona part de la discussió a la conciliació entre la vida laboral i personal.
A més, es va reflexionar des d’una perspectiva interseccional, identificant tant les dificultats que afecten directament les persones participants i els seus entorns com les d’aquelles persones els horaris laborals de les quals (nocturns, torns extres, etc.) i condicions socioeconòmiques limiten la flexibilitat necessària per abordar els problemes de sincronia o conciliació.
Com a conclusió, tant les empreses com les entitats del tercer sector que van participar en el taller comparteixen dificultats relacionades amb la sincronització del temps personal i col·lectiu. Aquestes dificultats es deriven, en gran part, de la necessitat de conciliar els temps específics de transport, serveis i obligacions laborals. Per això cal continuar impulsant polítiques públiques que abordin aquestes problemàtiques des d’un enfocament inclusiu, tot garantint condicions més equitatives en la distribució i la gestió del temps i promovent un model social i laboral més just i sostenible.
En el tancament de la sessió, les entitats van compartir estratègies i solucions que han anat desenvolupant per promoure el benestar de les seves persones treballadores per sincronitzar els horaris i que es presentaran a la pròxima Trobada anual del Pacte del temps el 3 de desembre a les 16.30 h a la Seu del Districte de Sants-Montjuïc.
Enguany, la trobada es planteja com una jornada de reflexió al voltant dels usos del temps des de la perspectiva de salut, on comptarem amb una taula rodona de persones expertes i les experiències al voltant de l’impuls de bones pràctiques per part d’algunes entitats membre del Pacte del Temps i de la Xarxa NUST – Xarxa d’empreses per un nou temps de treball.
Si no vau poder participar en el taller, però voleu recuperar-ne el contingut, podeu veure la gravació de la sessió en aquest enllaç al vídeo.