El Pacte del Temps fa balanç d’un any en què s’han reforçat els instruments per avançar cap al dret al temps

..
30/07/2024 - 13:51 h

» Aquesta nova edició de l’Anuari recull les activitats impulsades durant l’any 2023
» El document també recull diferents veus expertes que reflexionen al voltant del dret al temps des de diferents perspectives.

L’Anuari 2023 del Pacte del Temps de Barcelona és la segona edició d’un document que fa un recull de les activitats dutes a terme durant l’any a la ciutat de Barcelona, així com els debats actuals principals al voltant de les polítiques del temps.

Un document interactiu que per mitjà del recull de material visual, gràfic així com reflexions de veus expertes, permet estar al dia dels avanços, estratègies i polítiques que s’impulsen en l’àmbit local per avançar en el dret al temps, a la vegada que ens endinsa en els reptes de futur.

Si bé el document es divideix en tres parts, en la introducció ens dona la benvinguda Raquel Gil Eiroà, regidora de Promoció Econòmica, Treball, Feminismes i Memòria Democràtica. L’article recull algunes de les reflexions de la regidora en la Trobada anual d’entitats del Pacte del Temps on destaca alguns serveis clau així com la transformació social i econòmica profunda mitjançant consens i avenços compartits que implica avançar cap al dret al temps.

La primera part ens endinsa en la pobresa de temps oferint-nos algunes dades rellevants que es recullen en el dossier “De la pobresa de temps al temps per a la vida: aproximacions teòriques i orientacions pràctiques”. Així mateix, en aquest punt es presenten alguns dels instruments que s’impulsen des del consistori com l’eina d’avaluació de l’impacte de temps, que posa sobre la taula la responsabilitat de les institucions públiques per reduir la pobresa de temps, però destacant la importància també de les entitats i organitzacions.

El segon punt, fa un recull d’algunes de les activitats més destacades com les píndoles formatives o la Convocatòria General de Subvencions incloent-hi una modalitat específica sobre usos del temps que ha subvencionat els projectes de 19 organitzacions de la ciutat. Unes entitats que, en alguns casos, han passat a formar part de la xarxa d’entitats del Pacte del Temps, el que el reforça com un projecte viu i de construcció comunitària.

En l’últim apartat, l’anuari amplia la seva mirada a una dimensió més internacional, en la que Barcelona esdevé un referent de les polítiques de temps. En aquest, s’exposen els diferents espais i projectes supralocals que han tingut lloc durant l’any 2023, tals com la Time Use Week o el projecte Time4All, on l’Ajuntament de Barcelona té un paper clau.

L’anuari 2023 evidencia la centralitat de les polítiques del temps en l’agenda internacional i local. Una centralitat que no només es reflecteix amb el reforç de xarxes institucionals, sinó que es fa evident amb l’augment de les entitats i organitzacions municipals amb les quals, avancem conjuntament per promoure uns usos del temps més saludables, igualitaris, eficients i sostenibles.