Gaudeix de l’estiu amb les millores lectures sobre temps

..
30/07/2024 - 12:06 h

>> L’estiu és un bon moment per desconnectar, relaxar-se, i per descomptat llegir! És per això que des del Pacte del Temps i la Xarxa NUST, us hem preparat un llistat de lectures recomanades per si voleu reflexionar, aprendre o simplement gaudir tot llegint sobre els usos del temps, els seus impactes i com millorar-los. A més, us ordenem les propostes per temàtiques, perquè pugueu triar el tema que més us interessi.

En les diferents propostes que us plantegem trobareu l’editorial així com l’enllaç, en general, a la xarxa de biblioteques municipals. En aquells casos que no hi hagi l’enllaç vinculat, podeu trobar el llibre en diverses plataformes de compra en línia.

Per gaudir d’una bona pel·lícula:

Per formar-nos:

  • Gravació píndola formativa “Cap a un protocol operatiu per a la desconnexió digital a les organitzacions”. Primera píndola formativa de l’any 2023 on es va abordar el marc normatiu per a la desconnexió digital, així com es van conèixer bones pràctiques de referència per part d’entitats membre del Pacte del Temps tant des del seu contingut com pel que fa a l’impacte de la seva implementació. Així mateix, en l’última part les entitats van treballar en l’elaboració d’un esborrany de protocol de desconnexió digital per a la seva organització.
  • Gravació píndola formativa “Temps i desigualtats” . Segona píndola formativa, on les entitats i organitzacions van analitzar com les desigualtats existents en la nostra societat, des d’una perspectiva interseccional, impacten en els usos del temps, introduint també el concepte de pobresa de temps. Les deu entitats participants van treballar una primera part teòrica sobre desigualtats interseccionals des d’un enfocament d’usos del temps, que es va veure reforçada per una part de debat pràctic on analitzaven polítiques de temps que redueixen desigualtats, tant en l’àmbit polític i social, com organitzatiu i individual.

Per filosofar:

  • El respirar dels dies: una reflexió filosòfica sobre el temps i la vida, Josep M. Esquirol, (Ediciones Paidós). Per què el ritme determinat pel pas del dia i la nit és tan rellevant per a la nostra orientació i la nostra salut? En quin sentit el temps es pot «perdre» o «donar»? És cert que «el temps tot ho cura»? Quant de temps «ens queda»? Què vol dir, de veritat, «viure el present»? Com és que, avui, a l’època de la mesura més precisa del temps gairebé que no tenim «temps» per a res? Vet aquí algunes de les preguntes que es plantegen en aquest assaig sobre l’experiència del temps, l’originalitat del qual rau no només en la peculiar manera d’abordar i d’articular el tema, sinó també en l’ús d’un llenguatge entenedor i amè per expressar idees de llarg abast tot i la seva aparent senzillesa.
  • El aroma del tiempo: Un ensayo filosófico sobre el arte de demorarse, Byung-Chul Han, (Herder Editorial). Byung-Chul Han és un dels filòsofs més rellevants d’aquest segle. En aquest assaig reflexiona sobre la crisi temporal contemporània, en diàleg amb Nietzsche i Heidegger. Segons ell, no ens trobem en una acceleració del temps, sinó davant d’una atomització i dispersió temporal, sense un ritme ni un rumb que doni sentit a la vida. Per això defensa la possibilitat d’un canvi, una vida que aculli de nou la contemplació en el seu centre.

Per decidir-te a caminar sense pressa:

  • Wanderlust: Una historia del caminar, Rebecca Solnit (Capitan Swing). Un fascinant retrat de la infinita gamma de possibilitats que es presenten quan es va a peu. Analitzant temes que van des de l’evolució anatòmica fins al disseny de les ciutats, passant per les cintes de córrer, els clubs de senderisme i els costums sexuals. Solnit utilitza el seu estil amè que l’ha fet mundialment coneguda amb llibres com “Els homes m’expliquen coses”, per defensar el fet de caminar com a acció política, estètica i de gran significat social.
  • Andar: una filosofia, Frederic Gros (Taurus). Andar. Una filosofia és un recorregut (a peu), filosòfic i literari, en companyia d’autors com Rimbaud, Thoreau o Kant, lligats pel fil conductor del fet de caminar. Caminar com a experiència de llibertat, com a acte solitari i propici per somiar, com a motor de creativitat…

Per gaudir d’una bona història:

  • El sentit d’un final, Julian Barnes (Editorial Angle). Tony Webster és ara un jubilat de vida tranquil·la, divorciat amistosament, amb una filla i aparentment en pau amb la seva vida. Però quan rebi una carta d’un bufet d’advocats, es veurà abocat a revisar el seu passat, especialment els seus anys adolescents. El llibre breu reflexiona sobre el temps i la memòria, perquè la memòria és imperfecta i pot fer aflorar sorpreses. I, fins i tot, obligar-te a reinterpretar tota una vida.
  • Ladrón del tiempo, Terry Pratchett (Plaza & Janes Editores). En el Mundodisco s’inicia una carrera contra rellotge per impedir que el Temps s’aturi. Els Monjos de la Història administren el Temps. És la seva missió des de fa mil·lennis, però no és una tasca senzilla. Forces fosques conspiren per detenir i propiciar l’adveniment de l’Apocalipsi. En el lliurament número 26 de Mundodisco, un vell monjo escombriaire i el seu deixeble hauran d’avançar-se a la conspiració i destruir-la. Tindran prou temps? Aquesta és l’entrega número 26 de la sèrie del Mundodisco (cinquena de la subsèrie de la Mort). L’humor irreverent i intel·ligent de Terry Pratchett agrada tant a persones joves com a adultes, lectores de fantasia i lectores de gustos més literaris.

Per compartir en família:

  • Viatjar sense pressa, Carl Honoré / Kevin i Kristen Howdeshell (Editorial Flamboyant). A peu o amb bicicleta, amb tren o amb diferents embarcacions, els viatges d’aquest llibre et permeten descobrir la història, amarar-te de paisatge i conèixer persones extraordinàries arreu del món mentre el recorres… a poc a poc. Tant si explores la ciutat rosada de Petra com si navegues al passat pel riu Nil, descobreix amb aquest llibre per què el que compta és el viatge i no el destí. Gaudeix amb aquestes 40 rutes mentre connectes amb el món. 40 viatges lents per inspirar-te a explorar el món al teu propi ritme.
  • Momo, Michael Ende (Jollibre Grup Promotor). Una novel·la única sobre la importància de l’amistat, la bondat i el valor de les coses senzilles. En definitiva, sobre el que realment ens fa feliços. La Momo és una nena que té la meravellosa qualitat de saber escoltar als altres i que vol ajudar a la gent a humanitzar les seves vides. Sobretot quan els homes grisos decideixen apoderar-se d’un dels béns més preuats que tenen les persones: el seu temps.

Per repensar el temps laboral:

  • “El futur de les professions: Com la tecnologia transformarà la feina dels experts humans”, Richard Susskind i Daniel Susskind. (Editorial TEELL). Richard Susskind i Daniel Susskind examinen l’impacte de la tecnologia en les professions i com això transformarà la forma en què els experts humans treballen. Els autors plantegen que la tecnologia disruptiva, com la intel·ligència artificial i l’automatització, canviarà fonamentalment la naturalesa de la feina professional. Argumenten que moltes tasques que tradicionalment requerien la intervenció d’experts humans seran reemplaçades per sistemes tecnològics més eficients i precisos. Això planteja la qüestió del temps de treball, ja que els avenços tecnològics podrien permetre realitzar certes tasques de manera més ràpida i amb menys recursos humans. El llibre examina com les professions podrien adaptar-se a aquesta nova realitat, suggerint models alternatius de treball que podrien sorgir. Per exemple, s’exploren idees com el treball basat en projectes, la col·laboració entre professionals i sistemes d’intel·ligència artificial, i la redefinició de les responsabilitats laborals per aprofitar al màxim les capacitats humanes i tecnològiques. Tot i que no es centra exclusivament en el temps de treball, el llibre destaca com les transformacions tecnològiques poden influir en la forma en què els experts gestionen i distribueixen el seu temps laboral. És una lectura molt suggerent per a aquells interessats en comprendre com la tecnologia està remodelant el món professional i com podem adaptar-nos per enfrontar els reptes i oportunitats que això planteja.
  • “TREBALL”, James Suzman. (Editorial DEBATE)  .És un llibre fascinant que dona una nova llum sobre el paper del treball a les nostres vides ia la societat en general. A través d’una profunda investigació i una prosa convincent, l’autor ens convida a qüestionar les nostres concepcions tradicionals sobre el treball i a reconsiderar-ne el significat en un món, en canvi, constant. Suzman examina la història i l’evolució del treball, des de les societats caçadores-recol·lectores fins a l’era moderna del capitalisme. Ens mostra com el treball ha estat fonamental per a la supervivència i el desenvolupament de les civilitzacions, però també com ha estat modelat i explotat pel poder i la desigualtat. El més impactant d’aquest llibre és la reflexió de Suzman sobre el treball a la societat actual. Ens fa qüestionar per què treballem tant i què busquem realment a la nostra vida laboral. És la feina una manera de trobar sentit i propòsit, o simplement una manera de guanyar-se la vida? És possible trobar un equilibri entre la feina i altres facetes de la vida? “TREBALL” és un llibre que desafia les convencions i ens fa replantejar les nostres creences arrelades sobre la feina. És una lectura essencial per a aquells interessats en comprendre com el treball ha donat forma a la nostra societat i com podem repensar-lo en un món en constant transformació. Amb una investigació rigorosa i una perspectiva perspicaç, James Suzman ofereix una obra que estimula el pensament i ens porta a qüestionar les nostres pròpies vides laborals.
  • Remote Not Distant: Design a Company Culture That Will Help You Thrive in an Hybrid Workplace, Gustavo Razzeti. (Editorial Liberationist Press). Razzetti és un guru de la cultura laboral i ha estudiat com funcionen empreses com Amazon, Slack, GitLab, Volvo, Microsoft i altres. En aquest llibre, argumenta que les empreses que no s’adaptin al treball remot i híbrid patiran la irrellevància en el futur del treball. A més, comparteix maneres de reiniciar la cultura, col·laborar en entorns laborals híbrids i connectar amb treballadors remots.
  • The Good Enough Job: What We Gain When We Don’t Put Work First, Simone Stlozoff. (Editorial Ebury Edge). El títol és una al·lusió al psicoanalista britànic D.W. La teoria de Winnicott de la criança “prou bona”. Stolzoff perfila nou persones que han reduït el seu compromís amb una carrera a la recerca de nous tipus de significat. En “The Good Enough Job”, la periodista Simone Stolzoff rastreja com el treball ha arribat a dominar les vides dels nord-americans i per què ens resulta tan difícil deixar-ho anar. Basant-se en una recerca innovadora i entrevistes amb xefs amb estrella Michelin, banquers de Wall Street, professors abrumats i altres treballadors de l’economia nord-americana, Stolzoff exposa el que perdem quan esperem que la feina sigui més que una ocupació. En lloc de tractar la feina com una vocació o un somni, es pregunta què caldria per canviar la perspectiva de la feina com una part de la vida, en lloc de la totalitat de les nostres vides. Què significa que una feina sigui prou bona? 

Per començar a aplicar horaris més saludables:

  • La ciencia del buen dormir, Javier Albares (Ediciones Península). Dormir bé és viure millor, amb més energia, felicitat, creativitat i empatia. La son és un dels pilars de la nostra salut i, malgrat això, és el més oblidat i descuidat. En aquest assaig es recopila tot el saber científic i mèdic del Dr. Albares després de dècades atenent a milers de pacients amb problemes de son. Una guia per comprendre per què necessitem dormir, com optimitzar el nostre descans, com detectar trastorns de son, i en definitiva, com dormir més i millor.
  • El mètode Tokei, Eduard Estivill i Carla Estivill (Rosa dels Vents). Fa milers d’anys l’ésser humà estava connectat de manera harmònica amb  els cicles naturals de la vida. Aquest vincle amb els ritmes de la  natura proporcionava als nostres avantpassats salut, energia i benestar emocional. Actualment, també vivim pendents del temps, però ens hem desconnectat de  la seva cadència original i ja no parem atenció als nostres rellotges  interns, que són els responsables de la gana, el son, l’energia o la  fatiga que sentim al llarg del dia. Basat en la cronobiologia, aquest mètode, desenvolupat pels doctors  Eduard i Carla Estivill, és un entrenament en tota regla per aprendre a  escoltar al nostre cos i reconnectar-lo amb els seus ritmes. 

Per entendre la relació entre igualtat i usos del temps:

  • Desigualtats de gènere en la salut a Barcelona.(Agència de Salut Pública de Barcelona; 2023). Informe en què s’analitzen, entre altres indicadors, les hores de son, la qualitat del son, la pràctica d’activitat física en el temps de lleure, les desigualtats de gènere en el temps de treball domèstic i de cura i en el temps de treball remunerat.
  • El valor del tiempo. ¿Cuántas horas te faltan al día?, Maria Àngeles Duran (Espasa Libros). Assaig intel·ligent sobre l’ús del temps, en el que analitza temes tan actuals com l’elecció entre fills i feina, l’arribada de migrants, l’aparició de les cadenes de menjar ràpid o els conflictes domèstics per qui recull els plats. Amb aquest llibre, es pot comprendre millor la societat en la qual vivim, per fer front a qüestions importants relacionades amb el temps, que esperen solució pel futur.
  • Temps, ciutadania i desigualtats, Matxalen Legarreta Iza i Marina Sagastizabal Emilio-Yus (Ajuntament de Barcelona). Una reflexió sobre els usos del temps i les desigualtats socials des d’una perspectiva que interpreta l’organització del temps com un dret de ciutadania, analitza les desigualtats i valora les dades sobre l’ocupació i la distribució del temps diari produïdes per l’Institut Basc d’Estadística-Eustat, de manera quinquennal, entre 1993-2013.

Per modificar els nostres temps de vida des de la sostenibilitat:

  • La revolución de la proximidad, Carlos Moreno (Alianza Ensayo). Davant del triple desafiament ecològic, econòmic i social al qual ens enfrontem, Carlos Moreno proposa replantejar la ciutat a partir de l’ús, la proximitat, i la supressió dels desplaçaments. El que s’ha anomenat “la ciutat dels 15 minuts”, suposa una altra manera de viure, consumir, treballar, i estar a la ciutat. Implicar repensar la manera de desplaçar-se, de recórrer l’espai, d’explorar-lo i de descobrir-lo.
  • Temps per la vida: una reflexió contextualitzada a la ciutat sostenible,  Charo Moran, Helena Pariente i Yayo Herrero (Ajuntament de Barcelona). Fa mig segle, el 1972, es publicava l’informe Meadows sobre els límits al creixement.  S’hi advertia de la inviabilitat evident del creixement permanent de la població i els seus consums. I s’hi alertava que, en un món limitat físicament, el creixement permanent de l’extracció de materials, de la contaminació d’aigua, terra i aire, de la degradació dels ecosistemes, i de la població i els seus consums, simplement no era possible.