La relació entre els usos del temps i les desigualtats a debat

..
23/05/2023 - 09:31 h

» El Pacte del Temps ofereix una píndola formativa per tal de sensibilitzar en la relació entre usos del temps i desigualtats, a la vegada que es donen eines pràctiques per a reduir-les

Els usos del temps no són únicament un problema individual, sinó que estan determinats socialment i políticament. És per aquest motiu que la distribució del temps de cada persona reprodueix, en moltes ocasions, les desigualtats de gènere, edat, racialització o classe social. Tot i això, el temps no s’acostuma a identificar-se com una variable de desigualtat.

Des del Pacte del Temps, el pròxim 21 de juny de 2023 s’ofereix la píndola formativa “Temps i desigualtats”, dirigida a entitats i organitzacions interessades en sensibilitzar-se i entendre millor la relació entre l’organització temporal de la societat i les desigualtats, així com a actuar per a millorar-la.

En aquesta formació s’analitzarà com les desigualtats existents en la nostra societat, des d’una perspectiva interseccional, impacten en els usos del temps. Per fer-ho, s’utilitzarà el concepte de pobresa de temps, com una dimensió addicional a la pobresa que es pateix en altres àmbits com l’econòmic.

Ara bé, no es tracta només d’entendre el problema, sinó que la píndola també vol aportar possibles camins de millora i transformació. Es debatran tant les iniciatives que existeixen en l’àmbit social, per part d’administracions públiques, agents socials i societat civil organitzada; com aquelles accions que es poden dur a terme en l’escala organitzativa i individual.

En aquesta píndola formativa es tractaran els següents punts:

  • Desigualtats interseccionals, on s’explicarà la perspectiva interseccional de les desigualtats i com s’aplica.
  • Impactes sobre els usos del temps, on es reflexionarà sobre quin impacte tenen les diferents desigualtats en els usos que fem del temps i en les necessitats temporals de les persones, des de la perspectiva interseccional.
  • Exemples pràctics de polítiques de temps que redueixen desigualtats, tant en l’àmbit polític i social, com organitzatiu i individual. En aquesta darrera part, es realitzarà un debat pràctic entre les persones participants.

La píndola formativa tindrà lloc el 21 de juny de 2023, de 15 h a 17 h. La píndola és gratuïta i en format virtual.

Si vols participar en la formació, inscriu-te enviant un correu a pactedeltemps@bcn.cat, indicant en el títol “Inscripció píndola Temps i desigualtats”, nom, cognoms, organització de la que formes part i direcció de correu electrònic de contacte.

Les persones participants seran seleccionades d’acord amb l’ordre d’inscripció fins a un màxim de 25 persones, per tal de garantir un debat eficaç.