L’Ajuntament de Barcelona participa en la 2a reunió del Consell Assessor del projecte GENERA, en el marc de la Time Use Week 2024

..
11/11/2024 - 14:00 h

» El projecte GENERA fa un abordatge de la igualtat de gènere en els usos del temps.
» El Consell Assessor està format per entitats i institucions clau en matèria d’usos del temps

El passat 22 d’octubre de 2024 es va celebrar la segona reunió del Consell Assessor del projecte GENERA “Igualtat de gènere en els usos del temps: canvis, resistències i continuïtats”. La Direcció de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona en forma part, conjuntament amb diferents persones expertes i institucions clau en matèria d’usos del temps i igualtat de gènere, tals com la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, l’Àrea de Desenvolupament Organitzatiu de Barcelona Activa o la Time Use Initiative. 

Aquesta segona reunió del Consell Assessor tenia com a objectiu presentar els resultats preliminars de la segona i tercera fase del projecte GENERA, un projecte ambiciós, iniciat l’any 2022 i amb una durada fins a l’any 2025, que pretén analitzar els canvis, les resistències i les continuïtats en els usos del temps dedicats al treball domèstic i de cura, fixant l’atenció en l’heterogeneïtat de les tendències i la naturalesa de les transformacions. 

En una primera part de la sessió, es van presentar resultats preliminars en base a algunes preguntes del treball de camp realitzat, tals com la de la distribució de les tasques domèstiques en les parelles jubilades on continua donant-se un repartiment tradicional. També es va abordar la reducció en el temps dedicat a aquestes tasques, un fenomen atribuït a un canvi generacional en la percepció de les feines domèstiques que implica que les dones en fan menys, mentre que els homes no n’assumeixen més, i que també es veu influït per la variació en els estàndards de neteja.

La segona part es va dedicar a les aportacions del Consell Assessor, tant en relació amb l’anàlisi dels resultats com pel que fa a les futures línies de treball.

En aquest sentit, es van plantejar algunes qüestions entorn l’existència de diferències territorials, entre el context rural i urbà, el perfil de les persones que s’encarreguen de dur a terme les tasques domèstiques de manera remunerada, que solen ser dones migrades i precaritzades, les diferències entre les classes socials i també aquelles entorn al gènere, que evidencien, en aquest últim cas, una major implicació dels homes en les tasques de cures però només pel que fa a la cura de criatures petites.

Finalment, es van debatre els propers passos, centrats en com vincular els resultats del projecte GENERA amb la formulació, disseny i implementació de les polítiques públiques i que impliquen un primer pas de presentació del projecte, a través de les diferents institucions, si s’escau.

En la pròxima reunió del Consell Assessor, es durà a terme una presentació final del projecte, oberta a un públic més ampli.