Més de 40 organitzacions desenvolupen iniciatives transformadores per fer avançar el dret al temps
» Per tal de fer avançar el dret al temps per a tothom, la Time Use Week 2024 compta amb la col·laboració de diverses organitzacions i institucions, que estan implementant iniciatives innovadores que busquen transformar els usos del temps des del seu àmbit d’actuació.
» Empreses de la Xarxa NUST- Xarxa d’empreses per un nou temps de treball- com FANOC (Associació de Famílies Nombroses de Catalunya) o la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya desenvoluparan proves pilot de reducció de la jornada laboral mentre que entitats del Pacte del Temps com la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Marinva o l’Espai Ambiental SCCL implementaran l’eina d’autoavaluació de polítiques del temps com a pas previ per a implementar polítiques del temps pròpies.
Sota el lema “Avançant en el dret al temps per a tothom” l’edició d’enguany de la Time Use Week o Setmana del temps i els horaris, la 10a, que se celebra del 21 al 25 d’octubre a Barcelona i en línia, vol posar l’èmfasi en l’abordatge del dret al temps de manera holística. Per una banda, per a un públic especialitzat, interpel·lant a institucions, teixit social i productiu i món de la recerca; per l’altra, aquest any s’aposta per incloure activitats i accions que arribin també per a un públic no especialitzat de tot el territori català.
Així, totes les persones que participin en la Setmana en format presencial podran gaudir de diverses activitats només disponibles presencialment (tallers, oportunitats de networking…). Però a més, i per primer cop, aquest any hi haurà el distintiu d’organització col·laboradora de la Time Use Week per a aquelles organitzacions que vulguin organitzar alguna iniciativa en el marc de la Setmana.
Més enllà del programa institucional, la Time Use Week 2024 continuarà descentralitzant-se per tot Catalunya per tal que tots els territoris puguin aportar idees i pràctiques al dret al temps i el concepte es pugui aterrar a les realitats més locals.
Administracions locals, grups de recerca, organitzacions del teixit social o econòmic i entitats de tota mena han estat convidades a coorganitzar activitats per promoure una millor organització del temps i fer avançar el dret al temps al seu àmbit, a la seva ciutat o organització durant els dies de la TUW, i que s’inclouen al programa final de l’esdeveniment.
Iniciatives transformadores i diverses per a uns nous usos del temps
Així, una quarantena d’organitzacions desenvoluparan iniciatives transformadores en els usos del temps durant la setmana o al voltant de la Time Use Week que no només busquen millorar l’equilibri entre la vida laboral i personal, sinó que també aspiren a promoure un model de sostenibilitat social i econòmica més ampli; des de proves pilot de setmanes laborals reduïdes fins a noves formes de flexibilitat horària, la diversitat d’iniciatives reflecteix un compromís col·lectiu per repensar la nostra relació amb el temps en tots els àmbits de la vida.
Per una banda, d’entre les organitzacions del teixit social i productiu que s’hi han sumat, en destaquem les que aplicaran una prova pilot de reducció de la jornada laboral, i que pertanyen a la Xarxa NUST, com són la FANOC (Associació de Famílies Nombroses de Catalunya), que faran una jornada setmanal de 37,5 hores, o la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, que farà una prova de setmana de 32 hores (o setmana de quatre dies).
També n’hi ha que implementaran proves pilot de mesures o permisos, més enllà dels establerts per la normativa, que afavoreixin la conciliació i la corresponsabilitat, com la Federación Española de Asociaciones Pro-Lactancia Materna (FEDALMA) o que provaran mesures de flexibilitat horària diverses, com ara avançar l’hora de dinar o de sortida o la implantació de bosses d’hores, per part d’organitzacions com l’Associació Catalana Dones Directives i Empresàries – Dones pel Futur One Tandem o la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC).
Per altra banda, altres organitzacions implementaran l’eina d’autoavaluació de polítiques del temps com a pas previ per a implementar polítiques del temps pròpies, com en els casos de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Marinva o l’Espai Ambiental SCCL, entitats membre del Pacte del Temps.