Sessió de treball del personal municipal per a l’impuls de Polítiques Públiques de Temps

..
11/07/2024 - 08:56 h

» Es presenta la segona edició de l’Informe de Polítiques Públiques del Temps, el qual recull un total de 75 actuacions impulsades pel consistori municipal l’any 2023.
» Agents clau de l’Ajuntament de Barcelona s’han reunit per reflexionar i treballar en el desenvolupament de les polítiques de temps.

El passat 26 de juny va tenir lloc al Saló de Cròniques la presentació al personal de l’Ajuntament de Barcelona de l’esborrany de l’Informe de Polítiques Públiques del Temps 2023 que pròximament es farà públic. 

A l’acte han participat diferents direccions, departaments i organismes municipals de l’Ajuntament que impulsen polítiques del temps dirigides a promoure una nova cultura del temps més saludable, igualitària, eficient i sostenible i amb un impacte tant intern com extern.

Maria Rengel, directora de Serveis de Feminismes i LGTBI, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda a la jornada de treball i presentació del que esdevé el segon informe sobre polítiques públiques de temps de l’Ajuntament de Barcelona. La directora ha fet un breu repàs dels més de vint anys de trajectòria de les polítiques del temps a l’Ajuntament i ha informat del canvi de lideratge de les polítiques del temps, de l’anterior Direcció de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps a l’actual Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI.

També s’ha parlat del leitmotiv d’aquest informe; reforçar la transversalització de les polítiques de temps al consistori, i la necessitat de continuar avançant en la implementació de la perspectiva de temps en les polítiques públiques impulsades per l’Ajuntament.

Laura de Caralt, tècnica de la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI, ha presentat alguns dels resultats qualitatius i quantitatius més significatius al voltant de les 75 actuacions impulsades pel consistori municipal durant l’any 2023.  En aquest espai, també s’han abordat els  reptes de futur de les polítiques de temps, les quals han de guiar l’estratègia municipal i que, com s’ha pogut evidenciar a partir de les diferents aportacions de les persones referents presents a la sessió, estan alineades amb les bases de les diferents àrees municipals.

En aquest context, Pilar Lleonart, cap del Departament de Programes Educatius de Ciutat de la Direcció d’Educació, ha presentat el projecte Espai de Joc 0-99 que s’emmarca en el Pla de Joc a l’espai públic amb horitzó 2030 en el marc de la línia de treball Barcelona Ciutat Jugable. Un projecte que té com a objectius clau el vessant comunitari i la interconnexió amb l’entorn natural des d’un enfocament que entén l’espai i el temps de joc com un dret de la ciutadania.

La presentació de l’informe també ha comptat  amb la participació de Míriam Martínez Camacho, tècnica de la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI, qui ha incidit en el procés metodològic de l’informe, enumerant els objectius vinculats al procés de recollida de dades i dirigits al desenvolupament de les polítiques de temps, així com la necessitat de la creació de sinergies interdepartamentals.

Finalment, s’ha obert un espai per a l’intercanvi d’idees al voltant de les polítiques del temps.

Els agents clau van coincidir en la necessitat de promoure la transversalitat de les polítiques del temps en el consistori municipal, així com en el reforç de l’aproximació des d’una perspectiva interseccional tant en el disseny, la implementació i l’avaluació. En aquest sentit, s’ha posat especial èmfasi en la necessitat d’integrar la perspectiva intercultural així com d’incidir en els factors de desigualtat social i que estan especialment vinculats en la pobresa de temps.

Aterrar les polítiques del temps des d’un vessant més pragmàtic també va ha estat una de les peticions dels agents clau, juntament amb una major expansió de les polítiques del temps en el vessant cultural, la infància i la salut.

La sessió en el Saló de Cròniques, per tant, ha esdevingut un essencial espai d’intercanvi i creació de sinergies en clau en polítiques de temps per part del personal municipal; fonamental per a continuar construint polítiques públiques que impulsen una organització i una ciutat més saludable, igualitària, eficient i sostenible.