En col·laboració amb la Diputació de Barcelona -Laboratori de Restauració i Conservació Preventiva, Oficina de Patrimoni Cultural-, et proposem recomanacions per detectar diverses alteracions que podria tenir el teu mosaic de rajoles de ceràmica i consells per a la seva conservació.
Un mosaic de rajoles està format per peces de ceràmica esmaltada. Això significa que estan fetes d’argila i cuites al forn. A continuació, sobre una de les cares s’aplica una capa d’esmalt. Després de ser cuites una segona vegada, però a temperatura més baixa, s’obtenen les rajoles decorades. L’esmalt és una capa opaca (no deixa veure el color de la pasta ceràmica), és brillant i impermeable. Gràcies a ella aconseguim una decoració amb colors sobre les rajoles. Generalment, la superfície és llisa, però podem tenir rajoles modelades en relleu que donen volum al mosaic. Existeix una gran variació de tècniques i colors per fabricar-les.
Per formar un mosaic, les rajoles poden ser col·locades sobre un suport: paret, terra, sostre, bancs, fonts, jardineres o d’altres. La manera d’adherir-les al suport es fa amb morter i quan es col·loquen les peces, l’espai que deixa entre elles és el junt.
Les principals característiques d’aquest tipus de mosaic són:
les peces són de forma quadrada, el gruix generalment és d’1 centímetre però pot variar considerablement si la rajola té relleu
el gruix de la peça està compost pel cos ceràmic (capa inferior) i per l’esmalt (fina capa superior)
la superfície és brillant, característica de l’esmalt
el cos ceràmic és porós (absorbeix aigua) mentre que la superfície esmaltada és impermeable
la gamma cromàtica és molt àmplia
el mosaic presenta espais de junt omplerts generalment de morter.
Observa acuradament el teu mosaic de rajoles per descobrir les seves particularitats i detectar les deficiències que presenta. Algunes degradacions són conseqüència de la seva col·locació, d’altres són accidents i moltes probablement són el resultat normal del pas del temps. Segurament totes es poden controlar i tractar. A continuació et presentem un llistat de les actuacions més freqüents que podem realitzar i dels dubtes que pots tenir.
Com netejar el meu mosaic de rajoles?
Manteniment habitual
Aquest consell t’ajudarà a mantenir en bones condicions el teu mosaic de rajoles. La periodicitat del manteniment dependrà del seu ús i de la seva ubicació: si es troba a l’exterior o a l’interior, si és un paviment o una paret. Convé que observis bé el teu mosaic de rajoles per detectar el tipus de brutícia i així trobar la millor solució. En general, els mosaics de rajoles són revestiments de paret però també en trobem al terra, al sostre o a la teulada. Podràs aplicar aquestes recomanacions en totes les situacions. Comprova abans que les rajoles estan en bon estat, que no hi ha esquerdes, peces fragmentades o esmalt bufat, doncs aleshores aquests consells podrien empitjorar la situació. Si fos el cas, avisa un professional.
Si veus que la superfície de rajoles només té pols, sovint n’hi ha prou amb un drap sec per eliminar-la. En canvi, si ens trobem amb brutícia més compacta i adherida a la superfície, convindrà utilitzar aigua. Podem fer servir aigua de l’aixeta, tenint en compte que si és tèbia, la neteja serà més eficaç. Comença provant amb una esponja mullada, amb un drap humit o amb el motxo: generalment ja elimina gran part de la brutícia.
Si et trobes amb una brutícia greixosa, t’aconsellem que utilitzis un detergent comercial. Et recomanem que sigui neutre (o amb un pH comprés entre 6,5 i 7,5) si pot ser sense color ni perfum. Aconsellem dissoldre el detergent en aigua tèbia entre l’1 i el 2%: generalment, això correspon al volum d’un tap de detergent per 5 litres d’aigua (cada marca és diferent i et recomanem que segueixis les seves instruccions). És important no superar les quantitats indicades ja que no milloraria la neteja, sinó al contrari i tindríem més feina per esbandir! Si la brutícia es resisteix, pots provar d’estovar-la deixant-la mullada més temps o bé pots provar amb aigua calenta.
Per acabar, tot i la baixa concentració de detergent, és recomanable esbandir amb aigua neta per eliminar les possibles restes de producte.
Hi ha taques sobre el meu mosaic de rajoles?
Si hi ha taques inhabituals sobre el teu mosaic de rajoles, com restes d’adhesiu, taques pintura, esquitxos de ciment o xiclets, convé que observis bé el teu mosaic de rajoles per detectar el tipus de taca i així trobar la millor solució. Abans de començar et recomanem que et posis guants!
Per eliminar adhesius, restes de cola o materials enganxats et recomanem que comencis per provar una neteja amb aigua calenta, ajudant-te d’una esponja o un raspall (tipus raspall d’ungles).
Un mètode que sol donar bons resultats per estovar adhesius és la neteja amb una màquina que produeix vapor, ajudant-te d’una esponja o un raspall per acabar de treure les restes. Assegura’t abans que la superfície esmaltada de les rajoles no estigui esquerdada o clivellada: el vapor calent provoca una feble dilatació del material que podria accentuar l’alteració.
Si trobes materials enganxats, com esquitxos de ciment o xiclets, els pots retirar ajudant-te d’una rasqueta, mirant de posar-la el més paral·lel possible a la superfície per no ratllar-la. També pots fer ús d’un fregall d’acer inoxidable o de llana d’acer inoxidable fent moviments en cercle sense pressionar gaire. Assegura’t abans que el fregall i la llana d’acer inoxidable no ratllin ni deixin marques sobre la superfície de les rajoles. El residu gris que deixa es pot treure esbandint amb un drap humit.
Les restes d’adhesiu també poden ser dissolts amb etanol (alcohol etílic) de 96°, que es troba habitualment a les farmàcies o supermercats. El pots aplicar sobre cotó fluix i fregar la superfície tacada. Si les restes d’adhesiu o taques no marxessin amb etanol, pots provar amb acetona (ha de ser pura i sense color, per això desaconsellem l’ús de dissolvent per esmalt d’ungles); pots trobar acetona en venda a les drogueries. L’etanol i l’acetona són dissolvents orgànics amb un cert grau de toxicitat i, encara que sigui baix, et recomanem que els facis servir com a últim recurs, en un espai ventilat i sempre amb guants.
En qualsevol dels casos descrits, et recomanem que esbandeixis la superfície amb aigua neta.
Com actuar si una peça es mou?
Si detectes una rajola que es mou significa que el morter ja no fa la seva funció adhesiva amb el suport. Amb el temps, la peça podria arribar a desprendre’s del tot i caure, si fos el cas que no fa part d’un paviment.
Observa acuradament el teu mosaic per detectar si hi ha més peces soltes o aixecades. Per això pots passar la mà sobre la superfície o bé donar petits cops sobre les rajoles: un soroll més greu indicarà que hi ha un buit, mostra de la falta d’adherència amb el suport.
Per evitar que la peça continuï movent-se, és indispensable treure-la del seu lloc, netejar-la molt bé i tornar-la a adherir. Per extreure la rajola hauràs d’eliminar el morter de junt que hi ha al voltant amb una espàtula o rasqueta. Delicadament, fent pressió per un costat l’hauràs de retirar sense fer malbé les del costat. Neteja bé l’anvers i les vores per eliminar tot el morter. Completa aquesta operació netejant el revers de la rajola amb aigua i un raspall. Aquesta operació és essencial perquè es torni a adherir bé. Neteja el forat deixat per la peça de la mateixa manera, rascant el morter de junt de les vores perquè la peça encaixi bé.
Per tornar a enganxar la peca et recomanem que facis servir un material reversible i estable com és un morter a base de calç i sorra. Pots utilitzar qualsevol sorra sempre que sigui de riu i rentada. Quant a la calç, l’ideal és que sigui hidràulica i natural, com la NHL 3,5 que té bones propietats d’adhesió i resistència. Prepara el morter amb un volum de calç i tres volums de sorra. Barreja’ls bé en sec i després afegeix poc a poc l’aigua fins a obtenir una pasta. Mulla la peça i el suport abans d’enganxar-los; fes pressió sobre la rajola per anivellar-la i deixa que s’assequi el morter. Deixa assecar la rajola al menys un mes, la calç s’endureix a poc a poc, i amb el temps augmenten les seves propietats de resistència.
I si es mouen moltes rajoles?
Si ja s’han aixecat vàries rajoles, o potser al mateix mosaic hi ha diversos punts afectats, vol dir que la degradació del suport està en curs i continuaran desprenent-se rajoles. Ara sí és important contactar amb un professional! Ell podrà identificar el problema i proposar-te una solució.
Ha saltat l'esmalt?
Si observes que la capa brillant de la rajola ha saltat i deixa aparèixer el color de la pasta ceràmica vol dir que s’ha perdut una part de l’esmalt superficial. L’origen d’aquesta degradació pot ser molt divers però sovint és degut a un cop o dany mecànic i no anirà a més si no es reprodueixen els cops o danys. L’esmalt també pot saltar a causa de la presència de sals solubles en el suport ceràmic. Generalment salten petites escates que estan associades a un polsim blanc que són les sals cristal·litzades. En aquest cas la degradació s’accentuarà irremeiablement si no s’elimina la causa. Et recomanem que demanis l’assessorament d’un restaurador per resoldre aquest problema.
Un altre motiu freqüent pel qual salta l’esmalt és la manca de junt de dilatació a l’hora de col·locar les rajoles. Amb els canvis de temperatura ambiental, el material ceràmic es dilata i es contrau (es diu fenomen de termoexpansió), encara que sigui a escala mil·limètrica i imperceptible. Si l’espai entre les rajoles no és prou ample, al moment de dilatar-se, xocaran provocant trencaments en les vores, esquerdes i pèrdua de l’esmalt.
Última actualització de la pàgina: 22/9/2020
Aquest lloc web utilitza cookies per millorar i personalitzar la teva experiència oferint-te continguts que t'interessen. Si segueixes navegant, considerem que acceptes la seva instal·lació i ús. Pots canviar la configuració .
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Galeta
Duració
Descripció
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.