- Carrer de la Costa, 81I. Caseta per a infants
- Sarrià-Sant Gervasi
- Trencadís
- Primera meitat del segle XX
(Foto: T. Mayral)
MOSAIC
Descripció: caseta per a infants situada als antics jardins de la Vil·la Matilde, vil·la avui localitzada al carrer de Portolà, 6. El mosaic consisteix en el revestiment de les façanes i de la coberta de la caseta. S’hi utilitzen peces realitzades amb diverses tècniques ceràmiques, probablement d’orígens diferents.
La coberta, la major part de les façanes i el banc adossat estan recoberts de trencadís fet de fragments de rajoles monocromes o jaspiades.
Els espais situats entre les obertures -finestres i porta- estan decorats amb plafons de rajoles de ceràmica esmaltada. Representen personatges del món infantil, possiblement, peces importades de França o Anglaterra. Aquests plafons estan, gairebé tots, emmarcats per una sanefa feta de rajoles de color blau o blanc amb una línia ondulant i un punt en relleu. Són peces produïdes en època modernista i noucentista.
Addicionalment, dos plafons decoren la part inferior de la façana sud, tocant les jardineres. Es tracta de rajoles decorades amb la tècnica de l’estampació, inventada el segle XVIII a Anglaterra. Els plafons reprodueixen la mateixa escena amb una font d’estil renaixentista. Un plafó és de tons grisos sobre fons blanc i l’altre de tons marrons sobre fons blanc.
Completen la decoració rajoles individuals disposades a mode de fris sota la coberta, al llarg dels brancals de la porta i acompanyant els plafons entre les obertures. Es tracta de rajoles amb decoració emmotllada i/o pintada. Entre aquestes, distingim les peces inspirades en la tècnica de la corda seca (àguila amb la creu de Malta, bisbe a cavall, cistell amb flors, conill, llebre), les peces inspirades en la tècnica d’aresta (rajola blava amb cinc estrelles blanques), rajoles d’oficis, rajoles de flors i rajoles de puntes de serra. També i trobem elements escultòrics en terracota en forma de caps de putti.
Cal destacar que fa part de la caseta de nines el muret revestit de pedres, a banda i banda dels tres esglaons, i el paviment immediatament subjacent. Aquest està format per rajoles de ceràmica i còdols omplint els junts.
Època: 1910 o posterior, any de construcció de la Vil·la Matilde
Autor: desconegut
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
CASANOVAS, M. A. (2004). Valoració de la ceràmica que revesteix la caseta de nines de la finca ubicada entre el carrer de la Costa n. 79 i Ferran Puig n. 84. Informe del Museu de la Ceràmica, Institut de Cultura de Barcelona.
HARVEY, W. (2011). “A Brief History of Transfer Printed Tiles”. TCC Bulletin: 17-19.
EDIFICI: Vil·la Matilde
Arquitecte: desconegut
Època: 1910, aproximadament
Estil: modernista
Ús original: residencial
Font de la informació: AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’informació urbanística. Col·legi Major Montseny [En línia].
PONS TOUJOUSE, V. (2006). Inventario general del Modernismo. Barcelona: Ediciones del Serbal.
MÉS INFORMACIÓ
AJUNTAMENT DE BARCELONA. La meva Barcelona. El Col·legi Major Montseny i els Jardins de Portolà [En línia].
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Repositori Obert de Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona. Col·legi Major Montseny [En línia].
BARCELONA MODERNISTA Y SINGULAR. Villa Matilde y jardines de Portolà [En línia].
CASINOS, X. (19/11/2020). “La casa de muñecas del Putxet“. La Vanguardia Barcelona [En línia].
GENERALITAT DE CATALUNYA. Direcció General del Patrimoni Cultural. Cercador del Patrimoni Arquitectònic. Col·legi Major Montseny [En línia].
POBLES DE CATALUNYA. Villa Matilde i jardins de Portolà [En línia].
RONDALLER (30/11/2020). Nines de casa bona [En línia].
Última actualització de la pàgina: 17/11/2022