- Carrer del Carme, 23. Antiga farmàcia Comabella
- Ciutat Vella
- Mosaic de tessel·les
- Segle XIX
(Foto: Anònim)
MOSAIC
Descripció: paviment de la sala de vendes de l’antiga farmàcia Comabella, actual Farmàcia Docampo. El mosaic està realitzat amb tessel·les de pedra de forma quadrangular. La decoració representa una catifa central de color blanc amb els angles arrodonits, resseguida d’un llistó blanc i vermell. Està circumdada de motius florals i elements geomètrics de color blanc sobre fons gris.
Època: 1904
Autor: Mario Maragliano
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
AJUNTAMENT DE BARCELONA (2016). Pla especial de protecció de la qualitat urbana.Catàleg del patrimoni arquitectònic, històric-artístic i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona. Categoria E1: establiments de gran interès. Fitxa 87 [En línia].
PONS TOUJOUSE, V. (2014). Blog Modernisme: Barcelona – Farmàcia Doctor Comabella (c/ Carme, 23) [En línia].
LA VEU DE CATALUNYA (31/12/1904). Noticias de Barcelona. P. 2. [En línia].
EDIFICI
Arquitecte: Francesc Daniel Molina; Guillem Busquets, reforma
Època: 1851, construcció; 1902, inici de la reforma
Estil: Historicista, interior modernista
Ús original: residencial
Font de lainformació: AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Farmàcia Mas Docampo (antiga farmàcia Comabella [En línia].
SOBRE LA FARMÀCIA
La farmàcia que veiem aquí, la més antiga de les dues farmàcies modernistes del carrer del Carme, és fundada l’any 1880 per Felip Comabella i Guimet. L’establiment constava de la sala de vendes a la planta baixa i del laboratori a l’entresòl. Al 1902, el seu nét, hereter de la botiga, encarregà la reforma a l’arquitecte Guillem Busquets Vautravers, qui treballà amb artesans reputats, entre els quals el mosaïcista Mario Maragliano. L’interior de la farmàcia ha conservat el seu mobiliari original: armaris, taulell, làmpades i fins i tot els albarels de vidre. En època posterior el laboratori es desvinculà de la farmàcia.
MÉS INFORMACIÓ
GENERALITAT DE CATALUNYA. Direcció General de Patrimoni Cultura. Cercador de Patrimoni Arquitectònic. Farmàcia Mas Docampo [En línia].
JORDI GONZÁLEZ, R. (2003). Colectanea de “speciers”, mancebos boticarios, boticarios, farmacéuticos practicantes de farmacia y farmacéuticos de Catalunya : (1207-1997). Palau-solità i Plegamans : Fundació Uriach 1838.
Última actualització de la pàgina: 14/4/2023