- Carrer del Consell de Cent, 204 / Carrer de Villarroel, 94
- Eixample
- Mosaic de rajola ceràmica
- Segona meitat del segle XX
(Foto: T. Mayral)
MOSAIC
Descripció: plafó situat a l’interior i a l’exterior del vestíbul d’entrada de l’edifici. El mosaic està realitzat amb peces de ceràmica esmaltada de forma irregular amb relleu. L’obra consisteix en un mural compost per set grups disposats en fila.
Es tracta d’una escena històrica que representa dos bàndols de guerrers amb llurs reis: el bàndol situat a l’exterior del vestíbul porta escuts amb la creu de Sant Jordi i les barres roges sobre fons groc de la bandera catalana; el bàndol de l’interior del vestíbul porta escuts amb tres flors de lliri blanques sobre fons blau, amb lleons i amb un falcó.
Segons Rondaller, “el mosaic de Jordi Aguadé probablement representa la batalla de Santa Maria d’Agost. Les figures que hi ha a l’interior del vestíbul correspondrien a l’exèrcit croat francès. Les de l’exterior serien les de la Corona d’Aragó, comandades per Pere el Gran. Les banderes amb cercles blancs són les de Pere i Ramon de Montcada, els quals prengueren part activa en la batalla” (1).
Època: 1974 o posterior, data de construcció de l’edifici
Autor: Jordi Aguadé i Clos, ceramista (firmat)
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
AJUNTAMENT DE BARCELONA. SERVEI D’ARQUEOLOGIA. El mosaic del meu barri. Entrevista amb Pere Aguadé Vila, Barcelona 6 de juny de 2024 [En línia].
(1) RONDALLER (2/10/2024). Els cent consellers. Un mosaic de Jordi Aguadé sobre un fet històric del segle XIV [En línia].
EDIFICI
Arquitecte: desconegut
Època: 1974
Ús original: residencial
Font de la informació: Cadastre
MÉS INFORMACIÓ
AGUADÉ CERÀMICA. Aguadé. [En línia].
AGUADÉ I CLOS, J. (2003). L’art del fang i el foc: discurs d’ingrés de l’acadèmic electe i·lm. sr. Jordi Aguadé i Clos llegit al saló d’actes de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el dia 21 de maig de 2003. Barcelona: Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
BATIK. (1978). “Joan Aguadé”. Batik. Panorama general de las artes. Arte, diseño, arquitectura, n°44, p.41.
CERÀMICA (1982). “Jordi Aguadé”. Cerámica. Revista trimestral de arte y ciencia de la cerámica, nº14, p.56-57.
DALMAU, O. (2019). Barcelona retro. Barcelona: Editorial Gustavo Gili.
DE LA FUENTE, V. (2023). “Un museu a l’aire lliure: Marinarenys (1975), mosaic d’Armand Olivé Milián i altres obres de ceramistes pels carrers d’Arenys de Mar“. A: La peça destacada del mes, maig de 2023, Museu d’Areny de Mar (ed.) [En línia].
MUSEU DE CERÀMICA (2008). Els Segles XX i XXI a les col·leccions del Museu de Ceràmica de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona Institut de Cultura.
POBLES DE CATALUNYA. Mural dels guerrers medievals [En línia].
TERRACOTTA MUSEU DE CERÀMICA DE LA BISBAL D’EMPORDÀ. MNACTEC. Jordi Aguadé. L’obra i l’empremta. Exposició virtual [En línia].
VÉLEZ, P. (22/05/2021). A Jordi Aguadé, ceramista, en record i reconeixement. Disseny Hub Barcelona [En línia].
Última actualització de la fitxa: 9/12/2024