• Carrer la Rambla, 115. Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, paviment de la sala d’actes
  • Ciutat Vella
  • Terratzo venecià
  • Segle XIX
4 imatges | 1 participant
(Foto: © Icub. Servei d’Arqueologia de Barcelona – Jaime Salguero, Ana Montemayor)

(Foto: © Icub. Servei d’Arqueologia de Barcelona – Jaime Salguero, Ana Montemayor)

MOSAIC
Descripció: paviment de la sala d’actes situada a la primera planta de l’edifici. El mosaic està realitzat amb una combinació de tessel·les de pedra de forma quadrangular -quadrifoli central i sanefa perimetral- i terratzo continu dit “a la veneciana” -fons central i la franja perimetral-. El motiu decoratiu central representa una quadrifoli vermell perforat als angles per quatre puntes, al centre del qual se situa un quadrat negre. El quadrifoli està disposat sobre un octàgon blanc, ell mateix contingut dins un estel negre de vuit puntes. Aquest es troba al centre d’una gran extensió de terratzo de color clar compost principalment per fragments de pedra de color blanc i en menor quantitat de color ocre, negre, gris i vermell. La sanefa perimetral consisteix en una successió d’escuts caironats sobre fons gris, separats per de més petits de color groc. El conjunt està flanquejat per dues bandes blanques delineades de negre. Els escuts representen la creu de Sant Jordi i els quatre pals sobre camper d’or que fan al·lusió a l’escut de la ciutat de Barcelona. A les cantonades es troben quadrifolis de color vermell delineats de negre. Acaba el mosaic una franja perimetral de color fosc realitzada en terratzo.
Època: 1887 (disseny) i 1888, data del justificatiu de la Reial Acadèmia del pagament del mosaic.
Autor: Josep Domènech i Estapà (dissenyador), Luigi Pellarin (mosaïcista)
Font de la informació:
2BMFG Arquitectes (2017). Projecte de restauració del paviment de la sala d’actes de la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Documentació relativa a béns de patrimoni arquitectònic historicoartístic. Barcelona: inèdit.
Equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri

EDIFICI
Arquitecte: Josep Domènech i Estapà per la remodelació.
Època: 1764, remodelat entre els anys 1883 i 1894
Estil: Historicista
Ús original: cultural
Font de la informació: AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts [En línia].
2BMFG Arquitectes (2017). Projecte de restauració del paviment de la sala d’actes de la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Documentació relativa a béns de patrimoni arquitectònic historicoartístic. Barcelona: inèdit.

MÉS INFORMACIÓ
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Repositori Obert de Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona. Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts [En línia].
GENERALITAT DE CATALUNYA. Direcció General del Patrimoni Cultural. Cercador del Patrimoni Arquitectònic. Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts [En línia].
POBLES DE CATALUNYA. Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (Poliorama) [En línia].
REIAL ACADÈMIA DE CIÈNCIES I ARTS DE BARCELONA. Història [En línia].

CONSERVACIÓ DEL MOSAIC
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Servei d’arqueologia (2020). Consell per al manteniment de mosaics. Protocol de manteniment per al paviment de mosaic i terratzo venecià de la sala d’actes i del vestíbul de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona [En línia].

Última actualització de la pàgina: 14/4/2023