• Plaça de Sant Jaume, 1. Ajuntament de Barcelona, Saló de Cent
  • Ciutat Vella
  • Altres tècniques de mosaic
  • Primera meitat del segle XX
13 imatges | 2 participants
(Foto: L. Andino)

(Foto: L. Andino)

MOSAIC
Descripció: paviment del Saló de Cent. Mosaic compost per lloses de pedra de diverses formes geomètriques algunes d’elles decorades amb motius de color blau segons la tècnica de l’embotit d’estuc de marbre. La decoració consisteix en tres franges paral·leles: dues de laterals i una franja central més ampla que, a mode de catifa, s’estén des de la porta d’entrada fins a l’estrada. L’espai intersticial ve completat amb franges perpendiculars. Totes elles estan ornades amb una repetició d’escuts de Barcelona -vermell i blanc- alternats amb d’altres que fan al·lusió als gremis i corporacions que contribuïren al prestigi de la ciutat -blau i blanc-. Aquestes figures són completades per formes geomètriques de color rosa, groc i blanc, aconseguint així un efecte cromàtic que destaca sobre el fons de color blanc ornat amb petits quadrats amb una espiral blava. Aquesta decoració s’inspira del paviment de rajoles que apareix a la taula de la Mare de Déu dels Consellers, obra creada per Lluís Dalmau entre el 1443 i 1445, avui conservada al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

La tècnica de l’embotit d’estuc marbre també s’ha emprat al menjador de la casa Ametller i al vestíbul de la casa Salvadó.

Època: 1914-1925. Al 1934 el Saló de Cent es reformà per tal d’alleugerir l’estil neogòtic. En aquesta ocasió es simplificà el disseny del paviment, substituint alguns escuts municipals per plafons de color rosa.
Autor: Enric Monserdà, arquitecte; Adolf Florensa, Antoni de Falguera i Joaquim Vilaseca, arquitectes autors de la reforma
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
BESERAN i RAMON, P. (2003). Gòtic i Neogòtic a la Casa de la Ciutat. Quaderns d’Història, 8:273-299 [En línia].
WEYER, A., ed. (2015). EwaGlos. European Illustrated Glossary of Conservation Terms for Conservation of Wall Paintings and Architectural Surfaces [En línia].

EDIFICI
Arquitecte: Pere Llobet, Arnau Bargués, segle XVI; Josep Mas Vila, segle XIX; Enric Monserdà per la reforma de 1914-1925
Època: Origen: 1373; façana neoclàssica: 1831-1847; reforma: 1914-1925
Estil: gòtic i neogòtic
Ús original: administratiu
Font de la informació: AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Casa de la Ciutat [En línia].

MÉS INFORMACIÓ
ALCOLEA, S. (1988). El Saló de Cent. Barcelona: Ajuntament de Barcelona.
GENERALITAT DE CATALUNYA. Direcció General del Patrimoni Cultural. Cercador del Patrimoni Arquitectònic. Casa de la Ciutat [En línia].
MUSEU VIRTUAL DE L’ART PÚBLIC DE BARCELONA. Art Públic: Paviment del Saló de Cent [En línia].
POBLES DE CATALUNYA. Saló de Cent [En línia].

Última actualització de la pàgina: 14/4/2023