Vés al contingut

1979-1984: La Barcelona dels 10 districtes

Ciutat Vella

El nucli històric de Barcelona es concentra al districte de Ciutat Vella, que des de la dècada dels anys vint del segle passat estava dividit en dos districtes: districte I (Ciutat Vella) i districte V (Raval). Aquesta és la divisió territorial que es va trobar el primer ajuntament democràtic l’any 1979 quan va engegar l’estudi de reformulació de la ciutat. El districte I incloïa els barris de la Barceloneta, el Casc Antic i Sant Pere-La Ribera i tenia la seva seu a la part baixa de l’avinguda del Portal de l’Àngel. Per la seva part, el districte V corresponia al Raval i la seva seu s’ubicava a la plaça del Bonsuccés. 

 

La fusió de dos districtes en un de sol

L’any 1984, amb l’aprovació de la nova divisió de la ciutat en deu districtes, Ciutat Vella va fusionar els antics districtes I i V en un nou districte I més extens. Curiosament, la seu del Consell Municipal passaria a ser la de l’antic districte V, on actualment trobem la seu de Ciutat Vella. 
Capçalera del Full Informatiu del districte I, 1984. AMDCV

Capçalera del Full Informatiu del districte I, 1984. AMDCV

Full Informatiu del Consell Municipal del Districte I (Ciutat Vella).
Plànol dels límits del nou districte aprovat l’any 1984. AMDCV

Plànol dels límits del nou districte aprovat l’any 1984. AMDCV

Plànol dels límits del nou districte aprovat l’any 1984.
Seu del Districte de Ciutat Vella, c. 1982-90. AMDCV

Seu del Districte de Ciutat Vella, c. 1982-90. AMDCV

Fotografia de la seu del Districte I, Ciutat Vella, a la plaça del Bonsuccés, número 3.

Els PERI de Ciutat Vella

La configuració de Ciutat Vella com a nucli històric és la que explica que tots els seus barris tinguessin un Pla Especial de Reforma Interior (PERI). La redacció d’aquests projectes implicava la participació del Consell Municipal del Districte, les entitats públiques pertinents i la veu de la ciutadania del barri, que també tenien capacitat d’intervenció. El PERI del Raval va presentar-se públicament al veïnat el març del 1982 i el del Casc Antic no va ser fins la tardor del mateix any. En el cas del PERI de la Barceloneta, el debat va centrar-se en la possibilitat de reubicar el mercat.

Presentació del PERI del Raval, 1982. AMDCV

Presentació del PERI del Raval, 1982. AMDCV

El 3 de març de 1982 el tinent d’alcaldia d’Ordenació Urbana, Josep Miquel Abad, i el president del Patronat Municipal d’Habitatge, Germà Vidal, van assistir a la presentació del PERI del Raval davant la seu del Districte de Ciutat Vella.
Mercat de la Barceloneta. AMDCV

Mercat de la Barceloneta. AMDCV

Fotografia del mercat de la Barceloneta, que, segons una proposta inicial del PERI d’aquest barri, es plantejava reubicar-lo a fi de crear un gran espai públic central.

Intervencions urbanístiques a l’espai públic

Una de les prioritats del primer consistori democràtic de Barcelona va ser la dignificació dels espais públics responent a les reivindicacions ciutadanes més urgents. A Ciutat Vella es van fer diferents intervencions buscant l’equilibri entre els grans projectes i les petites accions.

El projecte del Moll de la Fusta va ser el de més envergadura. Obra de l’arquitecte Manuel de Solà-Morales, va aconseguir soterrar el trànsit rodat i obrir un gran passeig marítim. Paral·lelament, també es van executar obres menors com les dues zones verdes al voltant de la plaça del Convent dels Àngels. 

Acte d’inauguració de la zona verda del Convent dels Àngels, 1982. AMDCV

Acte d’inauguració de la zona verda del Convent dels Àngels, 1982. AMDCV

Acte d’inauguració de la zona verda del Convent dels Àngels amb la presència de l’alcalde Narcís Serra i els regidors Josep Miquel Abad i Jordi Vallverdú, 9 de maig de 1982.
Maqueta del projecte del Moll de la Fusta, 1982. AMDCV

Maqueta del projecte del Moll de la Fusta, 1982. AMDCV

Fotografia de la maqueta del projecte del Moll de la Fusta que es va exposar per donar-lo a conèixer a la ciutadania. Les obres van començar el novembre del 1982 i van tenir un cost total de 450 milions de pessetes.