Vés al contingut

1979-1984: La Barcelona dels 10 districtes

Nou Barris

La celebració de les primeres eleccions municipals democràtiques la primavera de 1979 va significar una fita important per a Nou Barris. Era el districte amb un major cens electoral en números absoluts i un dels més alts en índex de participació. El consistori encapçalat per Narcís Serra va engegar l’estudi per a una nova divisió territorial de la ciutat per tal de fer-la més homogènia i descentralitzada. 

Del districte IX (nord) al districte 8

Durant les darreres dècades, s’havia produït una expansió dels barris del nord de la ciutat, on es concentrava el gran gruix de les onades immigratòries. L’any 1980 es va dividir el districte IX en dos sectors separats per la Meridiana: el districte IX Nord corresponia als barris de l’actual Nou Barris i el districte IX Sud, a Sant Andreu. Finalment, amb l’aprovació del nou pla territorial, es va fixar la Barcelona dels deu districtes i Nou Barris es va consolidar com el districte 8 de la ciutat, el que més barris incloïa: un total de tretze.El reglament marcava que la presidència del Consell Municipal corresponia al partit polític més votat al districte i així s’explica que passés a mans dels regidors socialistes Gonçal Crespo i Pau Cernuda, entre d’altres.

Capçalera del Full Informatiu del Consell Municipal de Nou Barris, 1982. AMDNB

Capçalera del Full Informatiu del Consell Municipal de Nou Barris, 1982. AMDNB

Capçalera del Full Informatiu del Consell Municipal de Nou Barris de maig-juny del 1982, on s’aprecia que aleshores era el districte IX Nord.
Capçalera del Full Informatiu Especial, 1984. AMDNB

Capçalera del Full Informatiu Especial, 1984. AMDNB

A la capçalera del Full Informatiu Especial de març-abril del 1984, Nou Barris havia passat a ser el districte 8 de la ciutat.
Pau Cernuda, president del districte de Nou Barris, 1985. AMDNB

Pau Cernuda, president del districte de Nou Barris, 1985. AMDNB

Fotografia del president del districte de Nou Barris, Pau Cernuda, als anys vuitanta.

Els nous centres cívics

La característica principal del consistori democràtic va ser l’ambiciós projecte de descentralització que va engegar. S’apostava per una Barcelona propera a la ciutadania i amb una gestió municipal més directa i eficient. En aquest context, els centres cívics van ser la peça clau per consolidar espais de relació social i incentivar noves dinàmiques d’activisme cultural. A Nou Barris es va inaugurar el primer centre cívic, el de la Torre Llobeta, el desembre del 1983, i més tard, el Centre Cívic Trinitat Nova.

Per altra banda, cal destacar el Centre de Serveis Socials Pau Casals, al barri de la Guineueta. Inaugurat el setembre del 1983, aquest equipament va ser la resposta a les demandes socials de la ciutadania. 

Inauguració del Centre de Serveis Socials Pau Casals, 1983. AMDNB

Inauguració del Centre de Serveis Socials Pau Casals, 1983. AMDNB

Fotografia de la inauguració del Centre de Serveis Socials Pau Casals, en què va participar l’alcalde Pasqual Maragall, l’1 de setembre de 1983.
Cartell de les activitats infantils del Centre Cívic Torre Llobeta, 1983. AMDNB

Cartell de les activitats infantils del Centre Cívic Torre Llobeta, 1983. AMDNB

Cartell d’una de les activitats infantils i culturals que va acollir el Centre Cívic Torre Llobeta des de la seva inauguració el 18 de desembre de 1983.

El nou tram del metro L4

La segregació física de Nou Barris respecte a la resta de Barcelona era una realitat urbanística. La manca de transports públics que el connectessin, en un pla d’igualtat, amb la resta de la ciutat, feia que l’arribada del metro fos un dels objectius prioritaris del nou ajuntament democràtic. 

Després d’anys de reivindicacions, es va inaugurar un nou tram de la línia 4 del metro de més de 3 quilòmetres que incloïa les estacions de Maragall, Llucmajor i Roquetes (actualment Via Júlia). Aquesta millora del transport públic va suposar un augment de les persones usuàries del metro als barris de les Roquetes i la Guineueta.

Inauguració de l'estació de les Roquetes, 1982. AMDNB

Inauguració de l'estació de les Roquetes, 1982. AMDNB

Fotografies de l’acte inaugural que es va iniciar a l’estació de les Roquetes on les autoritats van tallar la cinta i van pujar a un comboi especial des del qual van recórrer aquest nou trajecte.
Inauguració de l'estació de les Roquetes, 1982. AMDNB

Inauguració de l'estació de les Roquetes, 1982. AMDNB

Van presidir l’acte el president de la Generalitat, Jordi Pujol, l’alcalde Narcís Serra i la presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona i regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Mercè Sala.

Reivindicacions veïnals: la plaça de Sóller

Les zones verdes van ser l’altra gran reivindicació del moviment veïnal i el “pulmó verd” de la plaça de Sóller n’és el principal exemple.

Les demandes ciutadanes van aconseguir que l’Ajuntament adquirís un solar de 22.000 metres quadrats al cor del barri de Porta, que havia d’anar destinat a la construcció d’immobles. El 1980, l’Ajuntament democràtic va iniciar les obres per transformar el solar en un parc arbrat i enjardinat on també s’ubicarien equipaments del nou districte. 

La plaça de Sóller, la més gran de la Barcelona de l’època, es va inaugurar l’any 1983, amb una assistència massiva de públic, i amb la sensació d’una gran victòria veïnal.

Plaça Sóller, 1981. AMDNB

Plaça Sóller, 1981. AMDNB

L’evolució de la plaça Sóller: el solar buit l’any 1981.
Plaça Sóller, 1982. AMDNB

Plaça Sóller, 1982. AMDNB

L’evolució de la plaça Sóller: fotografia de les obres d’urbanització a ple rendiment l’any 1982.