Vés al contingut

1979-1984: La Barcelona dels 10 districtes

Reconfiguració dels districtes

El gener del 1984 es va aprovar la nova divisió territorial de la ciutat: naixia la Barcelona dels 10 districtes. Les directrius de la nova divisió respectaven els barris i els nuclis històrics, no els dividien, i disposaven d’una població més equilibrada. Es va passar dels dotze districtes existents fins aleshores, als deu districtes vigents actualment. Es fusionava Ciutat Vella; creixia Sants; naixia el gran Eixample; es consolidaven els nuclis històrics de Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Horta-Guinardó; es reconeixien Nou Barris i Sant Andreu com a districtes individuals, i Sant Martí continuava sent el desè districte de la ciutat.

Cada districte tenia la seva seu, un "petit ajuntament" que es convertia en l’interlocutor directe de la ciutadania. I cada Consell Municipal era presidit per un regidor de l’opció política més votada d’aquell districte. Els districtes van ser els promotors dels Fulls informatius, la publicació bimensual que recollia les novetats dels barris. Arran de la nova divisió territorial, es va publicar un Full Informatiu Especial (març-abril del 1984) en què cada districte explicava els seus nous límits.

Com a conseqüència d’aquesta nova política democràtica, van néixer els centres cívics, que van esdevenir els motors de promoció i difusió civicocultural dels districtes. Aquest equipaments es van estendre per la ciutat i es van consolidar per oferir un amplíssim programa d’activitats, cicles, cursos i tallers. El primer que es va inaugurar va ser el Centre Cívic del Guinardó, el juny del 1982.