Història de l’Arxiu
Del Mas de Can Deu al soterrani de l’antiga fàbrica Fiat Hispania
L’Arxiu Municipal del Districte de les Corts va ser impulsat, en els seus inicis, per un grup de veïns vinculats al Centre d’Estudis de les Corts que volien garantir la preservació de la memòria històrica del barri.
El Consell Municipal de les Corts va donar suport a la iniciativa oferint, de manera provisional, unes dependències a la mateixa seu del Consell Municipal, fins que es va traslladar, l’any 1986, al Centre Cívic de Can Deu, en una sala situada al primer pis. La fesomia d’aquest edifici de finals del segle XIX formava part de l’eixample de les Corts Noves i ajudava a conservar el caràcter vuitcentista de la plaça de la Concòrdia.
El 1988, amb l’aprovació del Projecte d’ordenació d’arxius de l’Ajuntament de Barcelona, l’Arxiu es va constituir i, a causa del gran volum de documentació, se’n va dividir el fons en la part administrativa, que es va ubicar en un local provisional al carrer de Dolors Masferrer, 29-31, i en la part històrica, que es va quedar a les instal·lacions de Can Deu.
L’any 1995 es va traslladar l’Arxiu al soterrani d’un edifici municipal on s’ubiquen equipaments diversos, dins l’estructura de l’antiga fàbrica Fiat. La fàbrica Fiat Hispania, SA es va bastir l’any 1956 als terrenys de l’antic mas de Cal Coix, anomenat també Les Ventalles Verdes, del qual es té notícia des de l’any 1477 i que va ser reformat i ampliat el 1600.
Des de l’any 2012, l’Arxiu de les Corts està situat a l’edifici de la seu del Districte. Construït per l’arquitecte Antoni Rovira i Rabassa l’any 1884, va ser la seu de l’Ajuntament de les Corts fins a l’annexió a Barcelona l’any 1897.