Quina documentació conservem?
Fons municipals
Apleguem la documentació municipal produïda o rebuda pels diversos òrgans de govern i dependències administratives municipals del seu àmbit territorial, tant vigents com desaparegudes.
- Fons de l’antic municipi de les Corts, del 1823 al 1897.
- Fons de l’Ajuntament de Barcelona, del 1954 fins a l’actualitat, tot i que el volum important de documentació es produeix a partir de l’any 1984.
Disposem de 57 caixes de documentació de l’antic municipi de les Corts. Tot i que el fons es va iniciar el 1823, el seu volum més important es troba entre els anys 1857 fins al 1897. La seva documentació permet descobrir els fets polítics i la vida dels habitants d’un dels antics pobles del pla de Barcelona.
El fons de l’Ajuntament de Barcelona està format per la documentació generada a partir de l’annexió dels pobles del pla, i la documentació més antiga és la de la Junta de Districte de les Corts dels anys 1954 al 1983, tot i que es tracta de documentació testimonial per les escasses funcions que tenia aquest òrgan.
A partir de l’any 1984, amb la nova divisió territorial de Barcelona en deu districtes, la definició de competències dels consells municipals de districtes i l’activitat política i administrativa a les oficines municipals, és quan trobem el volum més important de documentació. Les sèries més consultades per la ciutadania són llicències d’activitat, les llicències d’obres majors i menors i els projectes urbans.
Fons privats
Apleguen tota la documentació recollida a través de la cessió o la donació que efectuen persones i entitats privades. Entre les més importants, hi trobem el fons de l’antiga fàbrica de vidre bufat Cristalleries Planell, el de l’Orfeó de les Corts i el de l’Institut Frenopàtic Tomàs Dolsa.
El fons de Cristalleries Planell documenta una de les grans indústries que es van establir a les Corts i abraça el període del 1914 al 1949, a més d’un interessant recull en imatges. Constitueix una bona font per explicar l’estructura econòmica i social de les Corts, el seu context urbà, els processos i les tècniques de fabricació, la previsió en els canals de comercialització i el repte emprenedor individual i col·lectiu de tot un poble.
Pel que fa al fons de l’Orfeó de les Corts, creat el març del 1958 per iniciativa d’un grup de veïns i veïnes del barri, abraça des del 1958 fins al 2004 i és el resultat de la gestió de l’entitat i de les seves activitats. Conté documentació textual, gràfica i audiovisual de les seves actuacions musicals i activitats.
Finalment, la documentació de l’Institut Frenopàtic Tomàs Dolsa, cedida a l’Arxiu de les Corts l’any 2000, quan la institució va tancar després de 140 d’història, està composta per 60 m lineals de documentació històrica textual, plànols, planxes de gravats i àlbums de fotografia.
Col·leccions
A més de la col·lecció de 16.000 fotografies que van des del 1890 fins al 2015, en conservem d’altres d’origen privat que abracen des del 1890 fins al 1974, com la de la família Morales i Batlle, antic alcalde del municipi independent de les Corts.
Destaquem també la col·lecció de postals de l’Arxiu de les Corts, que va del 1890 al 2010, en especial les del zoològic de Torre Melina de començaments del segle XX.
Disposem d’una biblioteca auxiliar i de revistes i publicacions periòdiques editades a les Corts, provinents, en molts casos, d’associacions de veïns i entitats diverses.
Si vols conèixer tota la informació de què disposem a l’Arxiu de les Corts, consulta el quadre de fons.
Per consultar la documentació presencialment, cal cita prèvia.