Cinema documental

La Biblioteca Francesc Candel ha decidit apostar pel cinema documental amb aquest centre d'interès. I és que els últims temps, el documental s'ha expandit notablement gràcies a les televisions, al retorn de les projeccions a les grans pantalles i als nous formats digitals. La qualitat i la quantitat dels documentals exhibits en festivals és cada vegada més gran, així com ho és l'interès que hi té el públic.

Però què diferencia el cinema documental de la resta de cinema?

El cert és que el documental és tan antic com el mateix cinema. Va néixer amb una forta vocació d'instrument capaç de representar la realitat social, qualitat que encara avui no ha perdut, tot i que les formes de representació s'han modificat al llarg del temps.

Segons la Unió Mundial del Documental, cinema documental són "tots els mètodes d'enregistrar en cel·luloide algun aspecte de la realitat interpretada, ja sigui per un enregistrament objectiu o una reconstrucció sincera i justificable, per tal que apel·li a l'emoció amb el propòsit d'estimular el desig d'ampliar el coneixement humà i l'enteniment dels problemes i les seves possibles solucions en el camp de l'economia, la cultura i les relacions humanes" (1948).

En resposta a tots aquests criteris, els usuaris poden trobar en aquest apartat la millor selecció de documentals per temàtica: històrics (Franquisme, Segona Guerra Mundial, etcètera), d'alimentació, sobre globalització, musicals, documentals sobre la nostra localitat, entre altres. Els directors d'aquest gènere també s'han fet un nom i podeu cercar-los al catàleg per autor i pel seu cognom, per exemple: Fox, Josh; Jacquet, Luc; Ferguson, Charles.

Aquest fons és una àrea integrada per centenars de DVD, els quals es diferencien de la resta de la col·lecció amb una senyalització específica: "cinema documental". Els trobareu a la primera planta de la biblioteca, a la secció d'audiovisuals.