NOSALTRES. 8a Setmana LGTBI

Del 25 de setembre a l’1 d’octubre, els Centre Cívic, la Biblioteca Sagrada Família i diversos grups, entitats, artistes i persones convidades proposen una sèrie d’activitats i accions per visibilitzar els col·lectius LGTBI+.

El Centre Cívic Sagrada Família i la Biblioteca Sagrada Família-Josep Maria Ainaud de Lasarte organitzen la 8a edició de “Nosaltres: Setmana LGTBI+”. Durant una setmana i amb diferents grups, entitats, artistes i persones convidades, es proposen una sèrie d’activitats i accions per visibilitzar els col·lectius LGTBI+, amb xerrades, projeccions, espectacles, exposicions, fira d’entitats i diverses mostres de documents del fons LGTBI+ de la biblioteca i guies de lectura, entre d’altres.

Programació:

Biblioteca Sagrada Família-Josep Maria Ainaud de Lasarte i Centre Cívic Sagrada Família, PDC Sagrada Família, Fundació Enllaç, Cooperativa la caníbal SCL, Associació Xarxa Dos Deu – Casal de Barri Espai 210 i Ateneu el Poblet.

Amb la col·laboració de:

Feminismes i LGTBI-Districte de l’Eixample, El Poblet Feminista, Cos Cooperativa de Salut, PRISMA, Llibreria Antinous, Llibreria Prole, Llibreria Acció Perifèrica, Famílies LGTBI, Acathi.

Exposicions

Los irreprimibles
Del 4 al 29 de setembre
A la sala d’exposicions Àlex García del Centre Cultural Sagrada Família.
A càrrec de George Ramos
Exposició
“Los irreprimibles” és un projecte documental que explica la història d’homes de diferents països del món (Colòmbia, Argentina, Espanya, França, Portugal, Itàlia, Grècia i Mèxic) que han deixat enrere sentiments de culpa o vergonya associats als impulsos sexuals reprimits per ells mateixos o per alguna imposició familiar, social o cultural.
Visita comentada: dimecres 25 de setembre a les 20 h

Una mirada LGTBI+ al món animal
Del 4 de setembre al 6 d’octubre
A la sala Bibliolab de la Biblioteca Sagrada Família
A càrrec del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i Una mirada LGTBI+ i la col·laboració de PRISMA
Exposició
L’exposició proposa una reflexió, des d’una perspectiva LGTBI+, sobre la diversitat sexual al món animal, allunyant-se dels estereotips i preceptes socials imposats per l’ésser humà. Mitjançant diversos panells, es plantegen temes com ara: quants sexes hi ha?, què és la intersexualitat?, és necessari més d’un individu per reproduir-se?, què és l’orientació sexual?, com mostren els animals interès cap als altres?, com s’aparellen els animals?, les relacions sexuals sempre s’enfoquen a la reproducció?, què és una família?, què és el gènere?

Darrere les persianes
Del 16 de setembre al 6 d’octubre
Al vestíbul del Centre Cultural Sagrada Família
Instal·lació

Inspirada en el còmic Darrere les persianes d’Isabel Franc i Rosa Navarro, la instal·lació ens apropa a la quotidianitat de totes aquelles dones lesbianes que han format part de la història de Barcelona i que, per la seva orientació sexual, van ser oblidades o silenciades pel context en què vivien. Així, contemplant de fora cap endins, capgirarem la funció de les persianes, farem un petit canvi en la història que se’ns ha explicat fins ara i posarem en valor les històries particulars que han ajudat a construir la història col·lectiva.

Activitats

Club de lectura LGTBIAQ+
Dimecres 25 de setembre
A les 18.30 h
A l’Espai de Suport de la Biblioteca Sagrada Família
A càrrec de Jesusi Arpal Moya
Col·loqui
Us proposem una sèrie de lectures en comú que, compartides, estimulin el plaer i el pensament crític. En aquesta sessió s’hi comentaran dos llibres: El que es digno de ser amado, d’Abdellah Taïa, i Història de la violència, d’Éduard Louis; dues visions complementàries sobre la violència estructural.
Cal inscripció prèvia a partir del dia 26 d’agost a les 9:30h https://ja.cat/clubsetmanalgtbi24

Visita comentada a l’exposició “Los irreprimibles”
Dimecres 25 de setembre
A les 20 h
A la sala d’exposicions Àlex García del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec de George Ramos
Col·loqui

Monstres escènics: teatre més enllà del binari
Dijous 26 de setembre
De les 16.30 a les 19.30 h
A l’aula polivalent del Centre Cívic Sagrada Família
A càrrec de la Companyia Llavors
Taller
Taller d’expressió corporal on ens expressarem fora de la cotilla del gènere normatiu. Fent servir tota mena de roba, maquillatge i altres materials, prepararem una petita acció de carrer on la normalitat no existirà: només quedarà una comunitat de monstres que, juntis, ocuparan l’espai públic que els és negat.
Taller mixt amb prioritat per a persones no-binàries i altres dissidències LGBTIAQ+ o en qüestionament.
Cal inscripció prèvia a partir del 12 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al 934 508 917.

Que no salga de aquí
Dijous 26 de setembre
A les 20 h
A la sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec del col·lectiu Que no salga de aquí
Teatre i col·loqui posterior
És el talk show que, nit rere nit, ens demostra que “calladitas estamos más guapas”. La convidada d’aquesta edició és Cristina R., una jove hermafrodita a qui la seva Amiga Íntima, l’intrèpid Reporter i el Gran Expert del programa volen ajudar a convertir-se en una persona completament normal. Ho intentaran, com sempre, amb el rigor i la humanitat que els caracteritza.
Dramatúrgia i direcció: Raquel Loscos i Víctor Ramírez | Interpretació: Cristina R. i Laura Vila Kremer
Micropeça de teatre (20 min) + col·loqui postfunció (40 min aproximadament)
Cal inscripció prèvia a partir del 19 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al 934 508 917.

Miradas y colores disidentes
Divendres 27 de setembre
A les 19 h
Al Casal de Barri Espai 210
A càrrec de Perú Diversiva
Cinefòrum
Curtmetratges independents llatinoamericans amb temàtiques gai, lèsbica, trans, travestí i més! Un espai de trobada per compartir i conèixer-nos millor, creant comunitat, diàleg i col·laboració.
Curtmetratges seleccionats:

MARTÍN
Direcció: Benny Rios Arenas
Duració: 19 min
Temàtica: Mite amazònic i romanç
Martín és un jove fill d’un pescador, que als matins ajuda el seu pare i a les nits balla en discoteques de la ciutat. Un dia coneix un ésser del riu que l’ajuda a resoldre un trauma del passat d’una manera extraordinària.

LOXORO
Direcció: Claudia Llosa
Duració: 19 min
Temàtica: Transsexualitat, marginalitat i prostitució
Loxoro tracta de la cerca que du a terme Makuti, una mare transgènere, de la seva filla Mia -també transgènere- després de la seva desaparició. En la seva investigació es troba amb la cara oculta del món transsexual de Lima, una comunitat que es tanca en si mateixa per defensar-se de la marginació i que posseeix un idioma propi: el loxoro.
Cal inscripció prèvia a informacio@espai210.org.

Ruta Darrere les persianes. Recorrem la història de les lesbianes a Barcelona
Dissabte 28 de setembre
A les 11.30 h
A càrrec de Maio Serrasolsas Moreno
Itinerari
Us presentem una ruta sobre la història i memòria de l’activisme lesbià a Barcelona a mitjans i finals del segle XX. Viatjarem per un recorregut pel Gòtic i Raval, girant entorn de la cultura, oci, repressió i activisme que van situar-se als carrers de la nostra ciutat. Un recorregut travessat per la Llei de Perillositat social, la transició i sobretot, la invisibilitat com a eix transversal.
Cal inscripció prèvia a partir del 20 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al 934 508 917.

Contes diversos, ciutat diversa
Dissabte 28 de setembre
A les 12 h
A la sala infantil de la Biblioteca Sagrada Família
A càrrec de L’Hora Lliure – Associació Espai i Lleure
Per a infants de a partir de 3 anys
Contes
Sessió de contes amb perspectiva de gènere i diversitat. Lectura de contes i àlbums il·lustrats per a la canalla, que mostren transversalment (no a manera de catàleg) la diversitat present a la societat, naturalitzant i ampliant imaginaris, alhora que trenquem estereotips de gènere i prevenim l’LGTBI-fòbia. La lectura dels contes a càrrec de persones LGTBI+ acull la necessitat de mostrar referents propers i positius a la canalla. Activitat vinculada a l’activitat del 30 de setembre.
Cal inscripció prèvia a partir del 20 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al 934 508 917.

Converses El camp comprimit: Debats sobre performance a l’espai urbà de la Barcelona neoliberal (1985-2020)
Dissabte 28 de setembre
A les 18 h
A l’Ateneu el Poblet
A càrrec de La caníbal SCCL i diversis convidadis
Xerrada
Lis artistes migrants, racialitzadis i dissidents sexe/gènere han protagonitzat algunes de les manifestacions artístiques de protesta al carrer associades als principals esdeveniments històrics de les darreres dècades: de la crisi del VIH al fòrum, de la ciutat morta a la llei mordassa, de la violència política del control migratori a la covid. Presentem converses entre artistis, agents culturals i activistes que en donen testimoni.
No cal reserva prèvia. Entrada lliure fins a completar aforament.

Fira Nosaltres
Diumenge 29 de setembre
A les 11 h
Al Mercat de Pagès, plaça Sagrada Família (carrer de Provença, entre Sardenya i Sicília)
A càrrec de diverses entitats i llibreries
La Fira oferirà d’11 a 13 h un punt de trobada entre entitats i llibreries compromeses i especialitzades en les temàtiques LGTBI+. Un espai participatiu on trobareu informació, recursos, recomanacions, guies de lectura, i una parada de fanzins queer/cuir i dissidents a càrrec de La caníbal SCCL.
A les 13 h gaudirem del concert Evripidis and His Tragedies amb Evripidis Sabatis, un artista polifacètic d’origen grec establert a Barcelona. Descobrirem les seves “tragèdies”, cançons pop autosarcàstiques, plenes d’humor fosc i sensibilitat queer.

Una mirada de gènere i diversitat als contes infantils
Dilluns 30 de setembre
A les 17.30 h
A la sala d’actes del Centre Cultural Sagrada Família
A càrrec de L’Hora Lliure – Associació Espai i Lleure
Xerrada
Parlarem de com triar un bon conte amb perspectiva de gènere i diversitat LGTBI+, les alternatives de narració per visibilitzar i donar valor a la diversitat LGTBI+ i els recursos dels quals disposem. Activitat vinculada a l’activitat del 28 de setembre.
Cal inscripció prèvia a partir del 23 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al 934 508 917.

Taller participatiu: mapejant les desigualtats des d’un enfocament interseccional
Dimarts 1 d’octubre
De les 17 a les 19 h
A l’Espai de Suport de la Biblioteca Sagrada Família
A càrrec de PDC i Tania Aruzamén
Taller participatiu
Mitjançant la reflexió col·lectiva, es busca entendre els espais que ocupen les pressions i les institucions que les sostenen. El taller participatiu està conformat per tres moments: 1) “Les mateixes persones, els mateixos drets?”, dinàmica per establir casos comuns d’opressió i privilegi; 2) “Mapejant les opressions que ens travessen”, dinàmica d’anàlisi crítica d’alguns dels casos identificats en el primer moment; 3) “Desfer el camí; desaprendre allò après”, dinàmica de posicionament i praxi educativa on es busquen solucions sobre allò que s’ha identificat.
Cal inscripció prèvia a partir del 24 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al 934 508 917.

El binarisme de gènere des de la micologia i la ciència-ficció
Dimarts 1 d’octubre
De les 19.30 a les 21.30 h
A la sala Bibliolab de la Biblioteca Sagrada Família
A càrrec d’Helen Torres
Xerrada-taller
La biòloga Brigitte Baptiste, degana de la universitat EAN a Colòmbia, sol dir que “no hi ha res més queer que la natura”. Això no obstant, es recorre a la naturalesa per justificar la divisió binària de gènere i la dominació jeràrquica. En aquesta trobada parlarem sobre la construcció social del gènere binari i compartirem estudis sobre els fongs que demostren per què la natura és queer, a més de relats de ciència-ficció que ofereixen narratives plenes d’inspiració sobre parentius possibles en mons postgenèrics.
Cal inscripció prèvia a partir del 23 de setembre a les 9.30 h a ccsagradafamilia.net, presencialment o bé trucant al 934 508 917.