L’Eixample va representar, en la segona meitat de segle XIX i en la primera de l’XX, l’extensió de la ciutat antiga i la connexió amb els municipis de el Pla de Barcelona. El creixement de les xarxes d’aigua i gas a la segona meitat de segle XIX va legitimar el procés d’annexió dels municipis, iniciat el 1897 i finalitzat amb l’annexió del municipi de Sarrià en 1922.
En les dècades següents, la ciutat s’estén més enllà de l’àmbit de l’Eixample i aquest es colmata i es redensifica arran de les ordenances de 1943 i 1966 i 1971. En el període 1976-2021 es fan més d’un miler de modificacions de l’PGMB. El districte va perdent la seva centralitat en activitat econòmica i esclaten les bombolles immobiliàries i turístiques.
Presentarà la jornada inaugural el 13 de juliol el regidor del Districte, Jordi Marti Grau.
Per participar-hi cal fer inscripció prèvia en cadascun dels quatre debats. També es pot seguir en directe pel nostre canal de Youtube:
♦ L’Eixample: invariants i transformacions en una perspectiva de futur
Segueix el debat en directe aquí.
Segueix el debat en directe aquí.
Segueix el debat en directe aquí.
Segueix el debat en directe aquí.
Reflexions sobre el futur del districte
Les jornades volen reflexionar sobre l’evolució i transformació de l’Eixample i el seu futur ambiental, plantejant-se algunes preguntes:
- És possible controlar el procés de gentrificació?
- Com es combina l’exercici de la funció de centralitat metropolitana amb el funcionament d’un teixit urbà amb un desenvolupament sostenible?
- Què implica per al Districte de l’Eixample una mirada metropolitana?
- És possible preservar el patrimoni arquitectònic i urbanístic de l’Eixample i dels teixits en el seu conjunt?
- Com desenvolupar la transformació ecològica que implica renovar el teixit urbà per acollir els nous cicles d’aigua, energia i materials?
- Com ha d’acollir les activitats de coneixement i de comerç electrònic i les implicacions que té de gestió de la distribució urbana de mercaderies?
- Quina ha de ser la gestió de la mobilitat per tenir una ciutat saludable?
- Quina és l’activitat econòmica que ha de capitalitzar el Districte de l’Eixample?