Amanda Gutierrez, protagonitza la quarta entrevista del cicle 'Dones amb Impacte'

La fundadora de FUTPRO aprofundeix sobre la falta de dirigents esportives, la síndrome de la impostora i el moviment “Se acabó”.

08/05/2024 - 10:03 h

Amanda Gutierrez és advocada i fundadora de FUTPRO, el primer sindicat de jugadores de futbol a Espanya. També forma part del rànquing de les 100 dones més influents en l’esport espanyol. La seva feina ha estat fonamental en assolir acords històrics, com la igualtat de primes per a les seleccions masculina i femenina. A més, lluita per aconseguir un conveni col·lectiu just per a les futbolistes, centrant-se en aspectes clau, com salaris dignes, jornada completa, maternitat, salut mental i prevenció de l’assetjament sexual. 

Falta de dirigents esportives  

Un dels temes que s’aborda a l’entrevista és la falta de referents femenines en càrrecs directius. “Falten referents de dones directives. Quan jo era petita mai m’hagués imaginat acabar sent dirigent d’una institució”, assegura. Per això, defensa que “s’han de donar oportunitats per a què les dones puguin accedir a aquests càrrecs”.  

Amanda Gutierrez també explica que ha patit la síndrome de la impostora al llarg de la seva vida. “Moltes vegades es pensaven que darrere meu hi havia d’haver un home”, reconeix.  

En aquest context, no dubta a traslladar un missatge inspirador per a totes les dones que volen ocupar càrrecs directius: “Tindreu por, serà difícil, però si es presenta l’oportunitat, agafeu-la“.  

El moviment “Se acabó” 

FUTPRO es va fer càrrec de la defensa de Jennifer Hermoso front a Luis Rubiales. Amanda Gutierrez relata els atacs que va rebre: “Tenia gent a la porta de casa meva i no podia ni mirar les xarxes pels insults i les amenaces”.  

Malgrat això, sempre va tenir clar el que volia transmetre a les jugadores: “Els volia recordar que si estaven juntes no podia passar res, perquè sense elles no existeix el futbol femení. En aquesta unió és on hi ha la força del feminisme”, destaca.  

Gutierrez descriu el moviment “Se acabó” com un punt d’inflexió en el futbol femení: “Va ser un moviment que va traspassar i no es va quedar només en el món del futbol. Va demostrar que un grup de dones juntes, ben organitzades, poden dirigir la seva ràbia i la seva força de manera constructiva”.