El Centre Esportiu Municipal Can Felipa, primer a Catalunya en implantar un pioner sistema anti-ofegament

El CEM Can Felipa, ubicat al barri del Poble Nou, ha instal·lat un innovador sistema per millorar la seguretat dels usuaris i usuàries de la piscina i proporcionar dades en temps real sobre les seves sessions d'entrenament a l'aigua.

Aquest sistema s’anomena “nagi smartpool” i ha estat presentat en el marc del Barcelona Sports Hub, com un exemple dels tipus casos d’èxit del Barcelona City Lab, el projecte que facilita la implementació i el testatge de productes i serveis sport tech.

El regidor d’Esports, David Escudé, ha destacat: “”Estem orgullosos que aquest innovador sistema estigui per primera vegada a Catalunya en una de les piscines municipals de Barcelona i esperem poder ampliar-ho a d’altres instal·lacions de la ciutat properament. Les persones usuàries del CEM Can Felipa podran sentir-se més segures amb aquesta revolucionària tecnologia i també tindran una millora en la seva experiència dins l’aigua. Aquest és un dels projectes que impulsem des del Barcelona City Sports Lab”.

El sistema “nagi smartpool”, desenvolupat per l’empresa valenciana Zonyx, fa servir la intel·ligència artificial per a convertir la piscina en una instal·lació intel·ligent. L’empresa posa a disposició de la instal·lació dues funcionalitats diferents. Per una banda, permet minimitzar el risc d’ofegaments mitjançant la localització dels nedadors i nedadores en temps real i mesurant el temps d’immersió a través d’un dispositiu que porta cada persona a les ulleres o casquet de bany, el “nagi GUARD”, generant un senyal d’alarma amb vibració en el rellotge intel·ligent que porta el personal socorrista en cas que porti massa temps sota l’aigua. Per altra banda, amb la funcionalitat “nagi GO“, el sistema ofereix informació en temps real sobre les dades de les sessions d’entrenament a l’aigua, com ara el nombre de llargs realitzats, els metres recorreguts, el ritme, i els temps a l’aigua i de descans.

Tota aquesta informació estarà disponible en una pantalla ubicada a la piscina perquè els i les usuàries puguin consultar-la, millorar la seva experiència i, en conseqüència, augmentar la qualitat de l’entrenament.

Javier Bosch, CEO de Zonyx, ha declarat: “El benefici principal que aporta nagi és l’increment de la seguretat per a totes les persones nedadores. Això fa també que la piscina es torni un lloc més accessible per a col·lectius especials que requereixen una seguretat addicional. D’altra banda, la natació es converteix en una activitat més divertida ja que els nedadors i nedadores poden seguir la seva activitat en temps real a través d’una pantalla situada a peu de piscina. Finalment, gràcies a nagi, la gestió de la piscina es torna més eficient, tenint un control d’usuaris per hora, dia, setmanes i mesos”.

Aquesta implementació del sistema “nagi smartpool” té com a objectiu millorar la seguretat dels usuaris i la qualitat del servei que s’ofereix al CEM Can Felipa. Així ho ha afirmat el representant de Can Felipa, Jordi Homs: “El sistema de ‘nagi smartpool’ a més de millorar l’experiència dels nedadors i nedadores, afegeix un plus de seguretat. La figura del personal socorrista continua sent indispensable i del tot necessària, ja que és la principal eina pel que fa a prevenció d’accidents dins de la piscina, però el sistema ajuda al mateix en la detecció i actuació si s’escau”.

Aquest projecte s’inscriu dins del Barcelona City Sports Lab, una iniciativa que cerca convertir la ciutat en un banc de proves de projectes i productes relacionats amb l’esport; on la ciutadania, els centres esportius, els clubs, les entitats, les empreses del sector i els i les esportistes poden formar-ne part.

El Barcelona City Sports Lab és una iniciativa del Barcelona Sports Hub, una entitat público-privada impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, amb el lideratge de l’Institut Barcelona Esports (IBE) i i INDESCAT, que busca promoure la innovació tecnològica en l’àmbit de l’esport, generant sinergies entre els diferents agents de l’ecosistema per activar i accelerar el sector sport tech de Barcelona.Més informació