Maria Planas, protagonista del tercer capítol de "Dones amb Impacte"

El cicle d’entrevistes "Dones amb Impacte", que ofereix el dia 8 de cada mes una nova entrega, vol posar en valor el paper de la dona en els diversos àmbits de l’esport.

08/04/2024 - 11:57 h

Maria Planas, que va ser la primera i única dona en dirigir la Selecció Absoluta Femenina de bàsquet –ho va fer entre el 1978 i el 1985-, ha compartit la seva experiència i reflexions en una entrevista profunda que ha abordat els seus inicis en el món del bàsquet, la seva motivació per convertir-se en entrenadora i la seva lluita per aconseguir-ho.

El seu relat desprèn actitud, passió i il·lusió per trencar barreres i el sostre de vidre en el món del bàsquet. Va sortejar obstacles i va haver de fer front a la manca de suport per part de molts dels seus companys: “Va ser un infern. Em deien que no servia”.

Fins i tot, hi va haver qui va anar més enllà i va intentar desacreditar-la amb mentides i calúmnies per entorpir la seva trajectòria professional: “Un entrenador va arribar a dir públicament que vaig passar una nit a la presó”, destaca.

Malgrat tot, la Maria Planas va comptar amb la sort de tenir en el seu marit un aliat per poder consolidar la seva trajectòria en el bàsquet i per avançar cap a la igualtat en un esport molt masculinitzat en aquella època.

La seva història és una inspiració. Com a consell per a les noves generacions de jugadores, entrenadores i seleccionadores de bàsquet, no dubta en ressaltar la importància del treball en equip i de la constància: “Han de saber tirar sempre endavant”.

“Dones amb Impacte”

“Dones amb Impacte” és un cicle d’entrevistes a dones que han destacat en diversos àmbits de l’esport. La sèrie, que ofereix un nou capítol el dia 8 de cada mes, pretén donar visibilitat a la seva tasca i inspirar les noves generacions amb relats plens de lluita, esforç i superació.

A banda de l’entrevista a la Maria Planas, també podeu consultar en el canal de Youtube d’Esportsels dos capítols anteriors del cicle, que van tenir com a protagonistes la medallista paralímpica d’snowboard Astrid Fina  i la nedadora olímpica Jessica Vall.