Barcelona obrirà el Campionat del Món de trial indoor 2023

La primera parada del Campionat del Món FIM de X-Trial 2023 se celebrarà el 5 de febrer al Palau Sant Jordi i comptarà amb els i les millors atletes del món, la tornada del Women’s Trophy i un munt de novetats.

El Trial Indoor Solo Moto de Barcelona, nom que rep formalment la prova específica de la capital catalana, arriba a la seva edició número 46 i per tercera vegada en la seva història obrirà el calendari del Mundial. Barcelona serà la primera d’un total de vuit carreres programades: Wiener Neustadt (Àustria), Pamplona (Espanya), Bordeus (França), Andorra la Vella (Andorra), Saint-Denis (Illa de la Reunió, França), Madrid (Espanya) i una més amb la seu per confirmar que se celebrarà a França.

Toni Bou, doble campió del món outdoor i indoor, encapçala la llista d’esportistes preferits per emportar-se la victòria; i, de ben a prop, el segueix el sis vegades campió mundial, Adam Riga. A més, per tercer any consecutiu el Women’s Trophy completarà el programa de doble trial en “La Catedral” on Emma Bristow, Berta Abellán i Andrea Sofía Rabino, el podi al complet de l’últim Mundial de TrialGP Women, seran les favorites en l’única competició femenina de trial indoor del món. En total, 46 títols mundials (32 de Toni Bou, 8 d’Emma Bristow i 6 d’Adam Raga) es reuniran diumenge que ve sobre la pista del Palau Sant Jordi.

En aquest sentit, el regidor d’Esports, ha declarat que: “Aquest diumenge Barcelona es convertirà en la capital mundial del trial indoor amb la celebració de la tercera edició del Women’s Trophy i el 46è Trial Indoor Barcelona, obrint el mundial FIM X-Trial 2023. Aquest doble espectacle tindrà lloc al Palau Sant Jordi on els i les millors esportistes internacionals d’aquesta disciplina esportiva tan espectacular faran vibrar al nostre públic”.

 Barcelona, una cita amb els millors pilots del món

Toni Bou (Montesa) i Adam Raga (TRRS) són els dos millors atletes en actiu del món del trial a nivell internacional. El primer, amb 32 títols mundials, està considerat el millor pilot de la història i el segon porta més de vint anys d’experiència en els que ha guanyat fins a sis campionats mundials. Entre els dos s’han emportat totes les victòries a Barcelona des del 2002: 15 triomfs per a Bou (l’últim, en 2022) i 6 per a Raga (l’últim, en 2019).

Això no obstant, la llista de participants es completa amb un gran nombre de personalitats que no pararan fins a trencar amb aquesta tradició bipartidista de victòries. La competició comptarà amb el biscaí Jaime Busto (GasGas), actual subcampió del món de TrialGP; el veterà italià Matteo Grattarola (Vertigo), tercer a Barcelona l’any passat i quart classificat en els dos Mundials de trial de 2022; les joves promeses: Gabriel Marcelli (Montesa), de Galícia, i el britànic Toby Martyn (Montesa); el francès Benoît Bincaz (Sherco); el campió del món de Trial2 Sondre Haga (GasGas) i; com a pilot wild-card en el X-Trial Barcelona, el gironí Jeroni Fajardo (Sherco), que aconseguirà la més que respectable xifra de 17 participacions en l’unànimement considerat com a millor trial indoor del món.

Les dones novament protagonistes amb el Women’s Trophy 

Les cinc millors pilots de trial del món se citaran a Barcelona per competir al “bressol” del trial indoor, el Women’s Trophy, única competició de modalitat femenina que es disputa a tot el món. Les dues edicions anteriors les ha guanyat la britànica i vuit vegades campiona del món de Trial GP Women. Enguany, la seva principal rival serà la catalana Berta Abellán (Scorpa), subcampiona del món i gairebé podi l’any passat. Per altra banda, el cartell el completen la italiana Andrea Sofia Rabino (Beta), la francesa Naomi Monnier (GasGas) -segona en el Women’s Trophy Barcelona de 2022- i la noruega Huldeborg Barkved (GasGas), que debutarà al Palau Sant Jordi.

Les noves zones

La pista del Palau Sant Jordi es dividirà en un tal de 8 zones, 6 per la categoria masculina i 2 per la femenina, dissenyades específicament per al Women’s Trophy, que seran d’una major dificultat i exigència en comparació amb les edicions anteriors.

El Mundial X-Trial comptarà amb dues zones formades per elements de formigó, dues zones amb estructures metàl·liques, una zona de bobines de fusta i una zona amb grans pedres volcàniques. Les zones del Women’s Trophy, en canvi, combinaran blocs de pedra de pedrera i elements artificials varis.

Canvis en el sistema de competició

Els nou pilots de la prova masculina prendran part tant en la primera com en la segona volta, enfrontant-se a cinc zones en cadascuna d’elles. La posició final de cada pilot en cada volta atorgarà unes puntuacions que, una vegada sumades, determinaran els noms dels tres pilots que disputaran la gran final a 6 zones. Com a novetat, la segona volta tindrà molt en compte la rapidesa en l’execució: la classificació final del pilot en la segona volta, i la seva puntuació corresponent, vindrà determinada tant per les seves penalitzacions com pel temps total invertit a recórrer les cinc zones.

La final no experimentarà cap canvi. Els tres millors resultants de la suma de les puntuacions obtingudes a les dues proves s’enfrontaran a les sis zones que determinaran el nom del guanyador i el lideratge del Mundial.

Pel que fa al Women’s Trophy, es portarà a terme una única ronda en la qual les cinc pilots recorreran cinc zones.

La “Outdoor Zone”, el nou espai jove

El dia de la competició, els nens i nenes d’entre 4 i 12 anys, podran gaudir d’un nou espai, on podran provar motos i bicicletes infantils elèctriques , sota les normes bàsiques de circulació i seguretat viària, per un divertit circuit dissenyat pel Servei Català de Trànsit. A més, s’exposarà un BMW R1250GS i se sortejarà un casc BMW *GS Pro entre els i les visitants.

La “Outdoor Zone” obrirà les seves portes el dia de la competició, 5 de febrer, de 13:00 a 17:00 hores; moment en el qual començarà el Mundial.