Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situació de soledat

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, amb la finalitat de contribuir a pal·liar el sentiment de soledat entre els ciutadans i les ciutadanes. L’estratègia està concebuda amb una visió de llarg recorregut. Amb un horitzó de deu anys, es planteja com una actuació transversal en tots els serveis públics que, alhora, promogui i fomenti la reflexió i el debat públic, expert i acadèmic sobre la soledat.

El passat mes d’octubre, es va presentar, a l’Espai Josep Bota de la Fabra i Coats, la “Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situació de soledat”. Es tracta d’una guia dinàmica i oberta a una actualització contínua que han elaborat diferents professionals arran de la jornada “Ens posem les ulleres: la soledat també va de joves” i que detecta com a formes de protecció davant aquest sentiment l’emancipació, la seguretat econòmica i laboral i l’estabilitat afectiva.

La soledat no desitjada és un fenomen global que afecta les societats actuals, que es pot viure durant qualsevol moment de la vida i que s’ha vist agreujat arran de la pandèmia. El col·lectiu més afectat a Barcelona són els adolescents i joves d’entre 16 i 24 anys, com va quedar reflectit en l’Enquesta Òmnibus del 2020, que xifra en un 26,5% el percentatge de joves que s’han sentit sovint o alguna vegada sols, per sobre dels adults i la gent gran, que hi apareixen en segon i tercer lloc, respectivament. En aquest context s’ha editat aquesta guia, elaborada conjuntament  per  Pere Soler, Berta Espona i Edgar Iglesias del grup UdG-Liberi, Grup de Recerca en Infància, Joventut i Comunitat, i el Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

Varis professionals del Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF) van participar de la presentació de la mateixa, aportant diferents mirades a través de testimonis de joves que participen a l'espai d’acompanyament i escolta per a adolescents que ofereix l'Aquí t'escoltem, així com la conducció per part del Centre per a Famílies amb Adolescents, de la taula rodona “La soledat també va de joves” amb la participació de: Sara Moreno, Doctora en Sociologia i professora agregada del Departament de Sociologia de la UAB, experta en gènere, usos del temps, benestar i mercat laboral; Paco López, Doctor en Psicologia de l’Educació, professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL)., expert en treball comunitari, resiliència i suport social; i José Ramón Ubieto, Psicòleg SSB Horta-Guinardó (IMSS), professor de la UOC, autor de “El mundo pos-COVID. Entre la presencia y lo virtual” (Ned, 2020).

La soledat és una realitat sovint amagada i és considerada una epidèmia del segle XXI, que afecta de manera directa a les persones joves. Cal una mirada comunitària per lluitar contra la soledat, com a factor de protecció per a adolescents i joves. La guia esdevé per als professionals relacionats amb els i les adolescents i joves, una eina pràctica i accessible de consulta i orientació davant aquestes experiències de soledat.

Aprofitem també per fer-vos a mans d’aquesta interessant entrevista realitzada a un dels psicòlegs del Centre per a Famílies amb Adolescents del SAIF, Raúl Abril, en referència a la salut mental del joves arran de la pandèmia “L'altra factura de la pandèmia: la salut mental dels adolescents” publicada al diari digital Nació Digital.

 

VÍDEOS ACTE DE PRESENTACIÓ